Mannen zonder vrouw

Gelezen door: Peter Geiregat (471 boeken)

Citaat: "Kafuku had al veel vrouwelijke chauffeurs meegemaakt, en wat hem betreft kon je vrouwen achter het stuur grofweg indelen in twee types: ze reden net iets te wild, of net iets te voorzichtig."

Deze verhalenbundel overtuigt van bij de eerste zin. Elk verhaal telt circa 45 bladzijden en kan als een miniroman beschouwd worden. Zo voelt het ook aan. Elk personage krijgt voldoende tijd en diepgang om zich in het hoofd van de lezer vast te zetten. De stijl van Murakami doet de rest. Als Japanner heeft hij altijd een Westerse stijl gehad met verwijzingen naar Engelse/Amerikaanse muziek en/of literatuur. Daardoor worden zijn universele thema's (liefde, relaties,...) nog meer herkenbaar. In "Drive my car" zoekt een weduwnaar een chauffeur. Het wordt een jonge vrouw van 24. Als zijn dochtertje niet was overleden zou ze ook 24 zijn. Deze achtergrond dient als kapstok. Tijdens de autoritten komen mijmeringen/gesprekken aan bod over het huwelijk van de weduwnaar. Ondanks de grote liefde voor elkaar heeft zijn vrouw hem met verschillende mannen bedrogen. Door vriendschap te veinzen voor één van deze mannen hoopt de weduwnaar te achterhalen waarom. "Yesterday" is iets minder sterk. Twee jonge twintigers delen een viertal maanden van hun leven in een tearoom. Als het niet druk is praten ze over het leven, hun liefdes. Zo komt het dat de ene jongen aan de andere voorstelt om zijn vriendin te daten (terwijl hij moet studeren). Zo voelt hij zich beter, want zijn vriendin is zo knap/populair dat het beter is dat ze met iemand omgaat die hij kan vertrouwen. Het derde verhaal beschrijft hoe een cosmetisch chirurg zich niet aangetrokken voelt tot het huwelijk, maar wel tientallen relaties heeft tot hij echt verliefd wordt op iemand en langzaam wegkwijnt. "Sheherazade" kent het klassieke verloop van een vrouw die een verhaal vertelt (in dit geval nadat ze seks gehad heeft): ze vertelt over haar vorig leven als lamprei en hoe ze als 17-jarige binnensluipt in de woning van een klasgenoot op wie ze verliefd is (tot het slot vervangen werd). "Kino" wordt door zijn vrouw bedrogen en start een nieuw leven. Hij opent een bar in Tokyo. Dit is het meest metafysische verhaal van het boek. Doordat Kino het bedrog van zijn vrouw verdrongen heeft, is er een leegte in zijn hart ontstaan, waardoor er zich onheil in vastzet. Als er slangen rondom zijn café verschijnen, dat een klant hem op om een verre reis te maken (om tot inzicht te komen). In het titelverhaal wordt een man gebeld midden in de nacht. Hij krijgt te horen dat een jeugdvriendin zelfmoord gepleegd heeft. Hij voelt zich de op één na eenzaamste man ter wereld. Hoewel hij haar al jaren niet meer heeft gezien of gehoord, verliest hij een stuk van zijn jeugd/van zijn leven/van zijn herinneringen (o.a. liftmuziek). Gewoon doordat hij weet dat ze er niet meer is, denkt hij aan haar, terwijl hij jaren niet meer aan haar gedacht heeft.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lin op 2 mei 2016:
Murakami op zijn best in deze mooie bundel liefdesverhalen, waarin de eenzame of ontgoochelde man het verbindende element is.

Gelezen door: Paul Degrande (48 boeken)

Heerlijk mannenboek! Omver geblazen door de schijnbaar eenvoudige vertellingen. - Lijken zomaar losjes uit de pols geschud. Totdat je: "Een onafhankelijk orgaan" (nee dames dit is niet wat je denkt dat het is) leest en je buigen moet(en ja dit geldt ook voor de dames) voor zoveel schoons!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (246 boeken)

Zo mooi geschreven! Elk verhaal is bijzonder. Ik heb er echt van genoten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: