Soep

Gelezen door: André Oyen (3132 boeken)

Citaat: "Op zeker moment treedt er een nieuwe CEO aan, de heer Hofman Pier, en binnen kortste tijd is er sprake van een duur adviesbureau, reorganisatieplannen, boventalligheidsverklaringen, onrust onder het personeel en op de koop toe het voornemen om wat wegens genoemd worden gezondheidsomstandigheden mijn cliënt te ontslaan."

In 2001 debuteerde Martin de Jong met Zoute Griotten, een schitterend cultboek waarin hij het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners het leven liet zien. Intussen heeft de auteur al heel wat schrijfsels over Buisdorpers en andere wezens het boekenruim ingestuurd. Dankzij de bijzonder knappe omslagillustraties van Irene Mulder en de vlotte pen van Martin de Jong levert elk werk opnieuw een bijdrage tot een knappe serie waarin een of meerdere personages uit de fictieve dorpsgemeenschap, die al haar 750-jarig bestaan gevierd heeft, acte de presence geven. Er zit in elk boek ook wel een (of zelfs meerdere) actuele accenten zoals bijvoorbeeld een terroristische aanslag of dergelijke.

Ook zijn nieuwste werk Soep, je kan het woord ook ook op verschillende manieren interpreteren, kent een heel actueel gegeven, zijnde bedrijfsreorganisatie. Zo krijgt Soep ook weer die typische mix van ernst en komedie die het werk van Martin de Jong zo bijzonder maakt.
Door het plotse overlijden van de directeur, nota bene tijdens een directievergadering, van de Buisdorpse soepfabriek Busofa moet er een tijdelijke CEO ingehuurd worden die op mum van tijd van een vlotlopend bedrijf een zieltogend wrak kan maken. De eerste en de beste werknemer, arbeider of bediende, zou de klus veel beter geklaard hebben. De dienstdoend Talko Hofman Pier heeft maar één doel voor ogen ontslagen. Daartoe huurt hij een peperduur adviesbureau in, dat er voor zorgt dat tientallen medewerkers boventallig verklaard worden en een vrijgekomen etage verhuurd wordt aan een sekte.
De kantonrechter moet in twee zaken (waaronder een kort geding tegen het Buisdorps Nieuwsblad) uitspraak doen. Bijgestaan door halfgare consultants, gedoogd door de ondernemingsraad, verraden door klokkenluiders, hinderlijk gevolgd door de lokale krant, onder de invloed van 'ontsuffende' medicijnen, onder de hoede van de aristocratische eigenaar van de fabriek en altijd bereid oliedom het verkeerde te doen, zet Talko Hofman Pier de reorganisatie in gang. Uiteraard kost de reorganisatie meer dan hij oplevert. Het betekent bijna de complete ondergang van Busofa en daarmee ook van heel wat Buisdorpers.

Soep mag dan een vlotte humoristische vertelling lijken, die aardig de draak steekt met de het gebrek van elke vorm van logica en verstandig denken en handelen bij reorganisatie, toch zit er ook heel wat pijnlijke realteit in vervat. Indien je als lezer Soep verslonden hebt mag je zeker niet verzuimen om Zoute griotten speciaal (2013), en Berichten uit Buisdorp (2015) te proeven want die situeren zich zowat dezelfde Buisdorpse jaartelling. Ze zijn alle drie goed te lezen zonder kennis van de andere maar maken de liefhebber daar wel nieuwsgierig naar. Het is dan ook heel erg prettig om "bekend volk" zoals Evert en Jardina, meneer Mortifa en Kokya en hoofdredacteur Barrelmeijer, de personages Aster en Toker terug te mogen begroeten. Soep is een actuele, sprankelend satyre die die diverse razend actuele fragmenten bevat.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: