De verdwenen stad

Gelezen door: André Oyen (3527 boeken)

Citaat: "In zijn wereldje was veel toegestaan, als je het maar stiekem deed. Hoe meer je de praatjes van je afhield, hoe beter het was. Je mocht in werkelijkheid een beest zijn, als je naar buiten toe maar een nette burger bleef. Schone schijn was alles in Roermond. Als je stropdas maar goed zat, dat was belangrijk."

Ton van Reen (1941) is auteur van tientallen romans (o.a. Het Winterjaar, Roomse meisjes, Concert voor de Führer, Gestolen Jeugd) en jeugdboeken (o.a. De bende van de bokkenrijders). Daarnaast schreef hij talloze hoorspelen.

Zijn nieuwste roman De verdwenen stad neemt ons mee in een Kafkaïaanse wereld. Timo Wolters, advocaat in Roermond maar woonachtig in Horn, wordt wakker na een nare droom. Hij heeft gedroomd dat hij thuiskomt van het werk en dat zijn huis, zijn vrouw en zijn kinderen verdwenen zijn. Bij navraag bij de buren, blijkt dat ze hem en zijn gezin niet kennen. Maar gelukkig was het maar een droom en is hij nu wakker en lijkt alles weer het oude.
Terwijl hij zich scheert, overdenkt hij de komende dag. Spanningen op zijn kantoor en in zijn huwelijk noodzaken hem een paar pilletjes Xanax te nemen. Zijn arts, dokter Koedooder heeft hem het product voorgeschreven. ‘Een, nooit twee.’ was echter wel zijn wijze raad. Maar Timo negeert deze. Daarbij gebruikt hij ook nog Ritalin, om zich te kunnen concentreren. Hij bestelt de medicijnen in Duitsland online en is er inmiddels aan verslaafd. Hij merkt snel dat het medicijn werkt. Hij zou zo maar kunnen zingen, maar dat kan niet in deze stille en nette buurt waar de meeste mensen pas na negen uur wakker werden.
Hij is al een eind de weg op, wanneer hij merkt dat er iets vreemds aan de hand is. Het is net of hij ergens rijdt waar hij onbekend blijkt/, terwijl hij dit toch al dertig jaar deze weg neemt. Opeens zag hij het. Met een schok. De contouren van de stad Roermond, aan de overkant van de Maas, waren verdwenen. In paniek vraagt hij zich af wat er aan de hand is. Heeft de medicatie een hallicinante bijwerking of is er meer aan de hand?

Dit verhaal werkt langzaam maar zeker naar een rampzalige onthulling toe. De lezer wordt net als de protagonist geconfronteerd met allerhande verontrustende gebeurtenissen. De grens tussen fictie en waarheid begint bedrieglijk vaag te worden. Ton van Reen heeft met De verdwenen stad een prachtig boek geschreven over een man die letterlijk en figuurlijk het Noorden kwijt is door de druk van een veeleisende en corrupte wereld. Een druk die hem tenslotte fataal wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Roermond