De barones

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Thuis mocht er met geen woord over de oorlog worden gesproken, laat staan dat je er naat vroeg wat pa en moe hadden misdaan en waarom ze gevangen waren gezet. ZE kreeg de oorlog nooit uit haar hoofd, het schuldgevoel, het verdriet om al die mensen die niet teruggekomen waren."

Janny de Heer woonde vier jaar op Curaçao en deed er historisch onderzoek, dat in 1999 resulteerde in haar debuut Landskinderen van Curaçao, drie historische verhalen in 2015 opnieuw uitgebracht onder de titel Yu di tera / Landskinderen. In 2000 won zij met Vrouw tegen Vrouw, de Pipistrellus Proza Prijs. Vanaf 2002 leidde zij de Schrijversgroep in Den Helder; met die groep schreef Janny de Heer de musical Zielsverwanten (gebaseerd op het werk van Annie M.G. Schmidt), die aldaar in 2005 werd opgevoerd in de Schouwburg.
In 2008 verscheen Hey buddy de andere voet is voor jezelf, een biografie over Huib Wijnants, die als marineman in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië o.a. de Japanse bezetting (internering, krijgsgevangenschap, dwangarbeid) meemaakte. In Suriname verrichtte zij uitgebreid historisch onderzoek voor het schrijven van Gentleman in slavernij, een roman over een Duitse immigrant in het 19de -eeuwse Suriname, haar eerste boek bij Uitgeverij In de Knipscheer.
In haar nieuwe boek De Barones vertelt het echte levensverhaal van Mijnsje (Mien) Bezemer het kind van’ NSB’ers, dat door buitenstaanders altijd als besmet, bezoedeld, fout en onbetrouwbaar wordt beschouwd. Op school, op het werk en in heel haar latere leven. In haar gezin zijn de ouders verbitterd, vooral tegenover de overheid die hun alles heeft afgenomen; hun bezittingen heeft geconfisqueerd, gevangenisstraf heeft opgelegd en stemrecht ontnomen. De frustraties die dat met zich meebrengt wordt door de ouders op de kinderen afgereageerd. Op alle mogelijke manieren wordt Mien door haar eigen moeder tegengewerkt als zij iets probeert te bereiken door harde inspanningen van studie of werk noemt ze haar dochter heel hatelijk: ‘de Barones’. Mien moet zich niet aan stellen niet denken dat het ooit wat met haar worden zal.
Hetzelfde gevoel geeft haar later haar echtgenoot, die haar ‘mevrouw’ of ‘zij’ noemt. Hij manipuleert en tiranniseert haar en toont geen enkele vorm van genegenheid. Je vraagt je af hoe houdt een mens dat vol. Mien heeft een hele sterke persoonlijkheid die zich door alle tegenslagen en depressies heen werkt en tegen beter weten in blijft vechten voor een menswaardig bestaan.

Door haar werken Yu di tera / Landskinderen en Gentleman in slavernij wist ik al dat Janny de Heer een buitengewoon schrijfster was, en door dit werk bevestigt ze dat nogmaals. Haar personage Mien Bezemer is zo sterk neergezet dat je haar verschrikkelijk verhaal niet kwijt raakt. Het is goed dat dit verhaal geschreven werd omdat nog altijd de daden van ouders ook aan kinderen aangerekend worden. Ondanks alle ellende die in 'De barones' verwerkt wordt kan je het zeer zeker geen tranerig boek noemen, want Mien Bezemer, ze zouden haar echt barones voor mijn part mogen maken, is een vrouw die respect afdwingt en een rolmodel voor velen kan zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Dordrecht