De Echomaker

Gelezen door: Sofie Dewulf (38 boeken)

Een jonge truckchauffeur uit Nebraska overleeft op het nippertje een ongeval, maar houdt er een hersenletsel aan over. Daardoor gelooft hij niet dat zijn zus – die hem verpleegt – zijn echte zus is. Dokter Weber, een expert op het gebied van hersenletsels, volgt het herstel van de patiënt van dichtbij.

Het boek beschrijft op een prachtige manier de implicaties van het Capgras-syndroom op de levens van de personages. Het persoonlijke verhaal is op zich al interessant, maar Powers geeft er een extra dimensie aan door hun levens te verbinden met het lot van de kraanvogels in het dorp, met de aanslagen van 9/11 en met de werking van het menselijke brein in het algemeen. Dat maakt van De Echomaker een universeel verhaal over verlies, familie en liefde.

Ik kon niet anders dan het boek in één adem uitlezen. De manier waarop de auteur de relaties en de manier van communiceren tussen zijn personages voorstelt, liet me niet los. Bovendien bouwt hij de spanning en mysteries zo goed op dat je het einde totaal niet verwacht.

Tegelijkertijd vind ik het een ontwrichtend boek: vaak wil literatuur verklaren hoe de wereld in elkaar zit, sommige boeken bieden zelfs antwoorden. Dit boek doet op een vernuftige manier net het omgekeerde. En daarom alleen al is het méér dan de moeite waard om te lezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Karolien François op 19 januari 2008:
Hoewel de kritieken lovend waren, heeft dit boek me eerder teleurgesteld. De auteur doet te hard zijn best om zijn kennis over de hersenen uit te doeken te doen. Hij komt ook heel vaak belerend over en zijn uitwijdingen over de hersenen kwamen vaak storend over. Wat spijtig is, want zijn uitgangspunt - een man die zijn zus niet wil (h)erkennen - was veelbelovend.