Een woord een woord

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Wat kan een redenaar uitrichten tegen een moordenaar? Kunnen woorden opgewassen zijn tegen kogels? Welke woorden?"

Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks gijzeldrama’s, van Bovensmilde tot Beslan. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een ex-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Het onderzoek naar het effect van onderhandelingen in crisissituaties, zoals bezettingen, gijzelingen en kapingen is heel boeiend. Het is dan ook een persoonlijke zoektocht van de auteur naar het antwoord op de vraag wat woorden kunnen bereiken in crisissituaties zoals de treinkaping door Molukkers in de jaren zeventig in Nederland en de bezetting van het Indonesisch consulaat, of de gijzeling in Tsjetsjenië in 1995. Een van de Molukse kapers was de handenarbeidleraar van de auteur. De Nederlandse overheid reageerde destijds omzichtig en via psychiater Dick Mulder werd met de terroristen onderhandeld. Hij weet beide acties tot een einde te praten. Buitenlandse kranten spraken van een succesvolle 'Dutch approach'. In Tsjetsjenië liepen de onderhandelingen anders: het Russische leger maakte met gebruik van 'disproportioneel geweld' een einde aan de kaping in Grozny. Het boek maakt je bewust dat terrorisme van alle tijden is. Verschillende deskundigen en ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal, waardoor je stap voor stap steeds meer leert over de kracht van het woord versus de kracht van geweld. Het maakt ook zeer duidelijk maakte hoe belangrijk het is om op zoek te gaan naar het onderliggende verhaal van terroristen, de oorzaak van woede te achterhalen. Daarbij blijft verbinding maken, contact zoeken belangrijk.Westerman schrijft meestal over ernstige onderwerpen maar zijn toon is vertellend en hij neemt geregeld enige afstand tot het thema. Er horen ook altijd beelden bij zijn betoog, hij neemt je mee op reportage. Rond het essentiële begrip ‘woord’ bouwt Westerman de rest van zijn betoog op. Hij laat zien dat ook wie het woord afzweert om over te gaan tot een daad, in de praktijk niet zonder woorden kan. Ooit moet er gepraat worden, en ooit moeten de daden weer verwoord en verantwoord worden. Frank Westerman verzamelt een grote hoeveelheid literatuur en voert intensieve gesprekken met betrokkenen, maar hij waakt er voor deze niet al te droog en al te zakelijk weer te geven. Samen met hem ga je op onderzoek uit, dring je verder in het thema door en geniet je van al zijn observaties en zijsprongen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Christophe Robbe op 1 december 2017:
100 % mee eens. Het boek heeft trouwens zowel de Brusseprijs 2017 (jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek) en de Bob Den Uyl-prijs 2017 (beste literaire en/of journalistieke reisboek volgens de VPRO) gewonnen.

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

De treinkapingen door Molukkers zijn een herinnering uit mijn kinderjaren.Frank Westerman benadert deze kapingen vanuit het standpunt van een onderhandelaar bij gijzelingen. Minutieus beschrijft hij de voorbereiding, de motivatie van de gijzelnemer. Ook de gijzeling zelf en de onderhandelingen komen nauwgezet aan bod. De Dutch approach staat haaks op de Russian approach waar voor onderhandelingen geen plaats gemaakt wordt. Geweld/terreur wordt keihard onderdrukt (Tsjetjeense zaak). Ook de terreur in Frankrijk (Charlie hebdo) met de politieagent die de hand opsteekt naar zijn moordenaar blijkt een iconisch beeld te zijn geworden. Ook kruipt Westerman in de huid van een onderhandelaar/agent tijdens een rollenspel om aan den lijve te ondervinden hoe machteloos taal kan zijn tijdens onderhandelingen. Er zijn talrijke taalregisters om te gebruiken bij een ontvoering/gewelddelict: het blijkt heel moeilijk om de juiste snaar te raken. Dit boek houdt het midden tussen een roman en non-fictie. Soms zijn de beschrijvingen te minutieus en boet het uitgangspunt aan vaart in. Verfrissend boek voor iemand die in de diepste krochten van zijn geheugen nog een herinnering vindt aan de treinkaping. De andere terreurdaden liggen (helaas) verser in geheugen. Mooi boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Bovensmilde