De Blijmoedige leugenaar

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "De kunstenaar zoekt de waarheid, dat is zijn doel, ongeacht hoe die er uitziet, of je schoonheid noemt iets anders maakt niet uit. De politicus begint met de uitkomst en liegt daartoe zijn waarheid bij elkaar."

De Haagse schrijver Theo Monkhorst publiceerde vier romans, vier bundels poëzie en twee toneelstukken. Zijn werk verscheen in literaire tijdschriften zoals Hollands Maandblad, De Poëziekrant (Gent), Meander Magazine en tijdens de Poëziedagen in Watou. Hij was columnist van de Haagse Courant. Zijn nieuwe roman De blijmoedige leugenaar vertelt het verhaal van een wethouder die slachtoffer werd van een aanslag en vanuit de hemel vertelt (in briefvorm aan zijn zoon) over de strijd rond het cultuurgebouw op het Spuiplein in Den Haag. Het is tevens de confrontatie tussen een populaire bewust liegende wethouder en een wereldberoemde narcistische kunstschilder die volgens eigen zeggen nooit zou liegen.

De wethouder richt in de hemel zijn herinneringen aan deze tumultueuze periode, terwijl de minnares van zowel de wethouder als de kunstenaar haar kant van de geschiedenis beschrijft en ook richt aan dezelfde bestemmeling. De wethouder verovert een plekje in de hemel waar hij ook gesprekken over liegen kan voeren met Couperus. Voor enkele gesprekken met deze door mij zo bewonderde schrijver zou ik ook wel naar de hemel willen, al blijkt het er nogal erg saai te zijn, want zowel de wethouder als Couperus vervelen er zich te pletter. De blijmoedige leugenaar had trouwens even goed door Couperus kunnen geschreven zijn. Het is dan ook een uiterst geslaagde sarire en in een ironische stijl schrijft de auteur prachtige dialogen over waarheid en onwaarheid, over liefde en ontrouw, over vileine politieke opzetjes en meedogenloze politici, uitlopend in een menselijk drama. De auteur biedt de lezer een meeslepende klassieke literaire satire ingebed in een actuele politieke wereld. André Oyen

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Den Haag