Leven tot elke prijs

Gelezen door: Marita Schaukens (140 boeken)

Citaat: "Ze wurmen zich als het ware tussen haar en het aanrecht in en Tomas vraagt om de kaasschaaf, een snijplank en een botermes, zodat ze zich genoodzaakt ziet de met meel bestoven deegresten van haar vingers te schrapen - het afwaswater in de teil is lauw, vettig - wat heeft Titti het toch goed dat ze hier stromend water heeft, zegt ze, waarop Tomas meteen antwoordt dat het een grote investering is om een waterleiding aan te leggen in een zomerhuis, en het is maar de vraag of het dat waard is voor die paar weken per jaar. Ja ja. Kun je even naar de put om een emmer te halen - de koffie smaakt immers beter als hij met vers water wordt gezet."

Er zijn zo van die romans waarvan je weet dat je die nooit zult vergeten en dat je die aan anderen zult aanbevelen omwille van de sfeer, de personages, de tijdsgeest ... Sandbergs (enige vertaalde?) roman is er zo een. Het is een vrij lijvig verhaal van Maj, haar man Tomas, haar kinderen Anita en Lasse, dat begint in de vroege jaren 50 en eindigt eind jaren 60. In die 2 decennia veranderde er veel in de maatschappij (telefoon thuis, televisie, de pil, huwen of ongehuwd samenwonen, werken en/of huismoeder zijn: die huishoudelijke wereld hangt Sandberg op aan de grote (inter)nationale politieke en andere gebeurtenissen, zoals die binnenkomen via de televisie. De gedachten, de woorden van Tomas en van Maj zuigen je als het ware in de roman, zoals mag blijken uit het citaat: zo subtiel, zo vol betekenis, zo veelzeggend in zijn banaliteit. De onuitgesproken verlangens, de niet-communiceerbare emoties worden bedolven onder het dagelijkse bakken en poetsen door Maj (zie motto van V. Woolf), de vlucht van Tomas in drank en het verblijf in het zomerhuis. De roman gaat over het leven met al zijn ups en downs om finaal te eindigen in grootse onvergetelijke hoofdstukken.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
raf flament op 15 januari 2018:
Volledig met deze commentaar eens. Kocht onlangs dit boek bij Rainbow (daar verschijnen pareltjes in) Maar was toch een beetje sceptisch om een boek over een huishoudster te lezen (Had nog nergens recensies over dat boek en de schrijfster gelezen) en ik had schrik in Libelletoestanden te verzeilen. Met gemengde gevoelens startte ik dus dit leesavontuur. Vanaf de eerste bladzijden werd ik in het verhaal en de schrijfstijl opggenomen. Meer zelfs, ik werd er aan verslaafd en las het in een hele korte periode uit. Wat een prachtboek. Ik kan dit iedereen aanbevelen. Nog meer van Kristina Sandberg????

Locatie: örnsköldsvik