Zangvlucht

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Ik wil het nog eenmaal horen / Ik wil het nog eenmaal horen/ het krekelen van krekels/ in het zuiden van het jaar/ het kliauwen van meeuwen/ bij de oevers van de zee/ de roep van een fazant/ daarbuiten, vlakbij/ de kamer van een afwezige vader/ het krollen van katten/ in elk huis dat zij in bezit namen/ als huisgoden van hoge afkomst/ het rollen van zangvogels/ in stadsparken/ die meer beloven dan er is/ en vooral het wrensen van een hengst/ naar zijn vinnige merrie/ voordat de wereld zich sluit/ met daarboven, bijna/ uit het zicht/ het wiekelend bidden/ van de laatste vogels./"

Lucienne Stassaert (Antwerpen, 1936) is kunstenares, schrijfster en vertaalster. Ze publiceerde dertien dichtbundels, een aantal romans, toneelstukken en hoorspelen. Voor haar poëzie ontving zij de Poëzieprijs van de Vlaamse Gids en de Provinciale Prijs voor Letterkunde van Antwerpen en voor haar roman Parfait Amour de Arkprijs van het Vrije Woord. Ze maakte geprezen vertalingen van onder andere Dickinson, Plath en Hadewijch en Andrée chedid. Zangvlucht is een gedichtenbundel bestaande uit drie cycli, die gaan over de dood ('Klaagzang') van een geliefde, over leren leven met het gemis ( 'Duikproeven') en over berusting ('Nachtnest' ).
Het is poëzie in vrije versvorm, die zoals immer in het werk van deze taalvirtuoos een enorme gevoeligheid en betrokkenheid in zich draagt. De bundel is ook doordrenkt van muziek en de natuur waarin mensen leven, liefhebben, sterven en rouwen. De dichter is een enorme kattenvriend en dat weerspiegelt zich in het verrassend gedicht over de vergelijking kat mens. En deze bundel eindigt met een ode vergezeld met knipoog naar haar geliefde Antwerpen:Van deze stad, mijn geboortenest,/ben ik het weeskind gebleven niet parmantig genoeg/om bij de Sinjoren te horen. De omslag heeft een foto van een schilderij van de auteur, die tevens kunstenares is. Prachtbundel!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen