Dans van de luipaard

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Citaat: "Ik weet aanvankelijk niet goed wat ik aan moet met die verhalen, maar het adagium in Kinshasa is: wat gisteren een gerucht was, kan morgen nieuws zijn."

Alles wat ik weet over Congo heb ik van twee missionarissen en van Lieve Joris. (Jef Geeraerts heb ik indertijd overgeslagen.)
Ik kan niet zeggen dat ik door hun verhalen het land beter begrijp. Hooguit heb ik een blik kunnen werpen door een caleidoscoop en indrukken opgedaan van een complexe realiteit, die ieder die er van nabij mee in aanraking komt blijkbaar ongeneselijk fascineert. Die missionarissen net zo goed als Lieve Joris.
De drie Afrika-boeken van Lieve Joris zijn het resultaat van drie bezoeken aan het land (en in de tussentijd een permanent contact met de mensen daar, vermoed ik) met telkens ongeveer een decennium ertussen. Die afstand vindt ze nodig, maar ook nu, na haar derde boek over Congo (Het uur van de rebellen) lijkt ze Congo nog niet los te kunnen laten. ‘Ik zou nu het liefst honderd jaar willen slapen om daarna met een frisse blik naar Congo te kijken’, zegt ze in een interview met De Standaard.
Nu onze journaals weer berichten over gevechten in oostelijk Congo en de daaruit voortvloeiende drama’s voor de bevolking, dringt het werk van Lieve Joris zich weer op.
Lieve Joris is een reiziger die alles wil zien, overal wil zijn en iedereen wil ontmoeten. Ze stelt je voor aan haar vrienden en aan mensen die ze ontmoet, zodat je je door roddels en nieuws heen een beeld vormt van dit onmetelijke land op de manier waarop je ook je eigen dorp beleeft: heel intens, heel nabij, maar ook heel verwarrend en veelduidig. Ik vind Lieve Joris zo’n ongemeen boeiend auteur omdat ze haar lezer niet alleen op de hoogte houdt van haar belevenissen en inzichten, maar ook van haar vragen en twijfels. De Afrika-boeken van Lieve Joris zijn geen goed nieuws show maar wél een meeslepend leesavontuur.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
André Oyen op 18 december 2007:
Schitterend boek! Lieve Joris is toch wel één van de grote schrijvers van reisverhalen uit de Nederlandstalige literatuur!