De Onhuwbaren

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Hij trok het dekbed over hen heen alsof hij de wereld wilde buitensluiten, huiverend van de kou; het gleed weer van hen af, en spoedig moest hij het, al goeddeels blootgewoeld, helemaal wegslaan omdat het zweet hem uitbrak. Verhit snakte hij naar adem. Maar toen de eerste opwinding wegzakte, merkte hij dat hij zich nog even ver van Sander verwijderd voelde als tevoren tijdens het praten; hij kon de indruk dat hij met volstrekt onbekende in bed lag, niet van zich afschudden."

Lodewijk Thijssen, een dokterszoon, studeert Nederlands aan de universiteit van Amsterdam. Hij is homoseksueel en komt daar openlijk voor uit. Zijn verlangen om de grote liefde te leren kennen is zo immens dat hij zelfs verliefheid koestert voor sommige heterovriendjes. Hij heeft al een paar avontuurtjes gehad, maar de echte 'prins' zat daar niet tussen. Die komt onverwacht opdagen in de gedaante van Sander, een jongen uit een arbeidersmilieu die zijn studies niet heeft kunnen afmaken, maar net als Lodewijk is hij erg op de hoogte van literatuur en hij is bovendien intelligent en knap om te zien. Het klikt onmiddellijk tussen hen. Van meet af aan stelt Sander zich als een leidersfiguur op die veel op Lodewijk weet aan te merken doch echter geen kritiek op zijn eigen persoontje duldt. Uit adoratie laat Lodewijk zich alles welgevallen. Hij wil ten koste van alles dé persoon zijn waar Sander zal op verliefd worden.
Na een eenmalig bedavontuur laat Sander niet veel meer van zich horen. Als er al contact tussen de twee jongens is komt het van Lodewijks kant. Deze situatie is moeilijk houdbaar en een uiterst gekwelde Lodewijk zoekt een uitweg in andere relaties, uitgaan, reizen en zo meer. Toch blijft Sander zijn enige ongrijpbare liefde waar hij af en toe wil mee praten, ook al is hij voor het overige onbereikbaar. Hij berust er zelfs in wanneer Sander een vaste relatie met een Britse danser aangaat. Zelf heeeft hij ook immers een relatie, al weet hij goed genoeg dat zijn huidige partner als surrogaat voor Sander moet functioneren.
Wanneer hij besluit te stoppen met zijn studies gaat hij dan ook raad aan Sander vragen. Sander is uitermate enthousiast en raadt hem aan om zijn voornemen waar te maken, want dan zal hij zich veel vrijer voelen. Sander zelf studeert niet, werkt niet en doet waar hij zin in heeft. Als de geldnood te groot wordt neemt hij uit noodzaak wel eens baantje. Dit soort leven zint Lodewijk niet, maar zijn studies komen niet aan zijn verwachtingen tegemoet en dus besluit hij er na het gesprek met Sander volledig mee te stoppen, ook al weet hij op voorhand dat dit een familiaal drama gaat uitlokken.
Op een dag krijgt hij volkomen onverwacht bezoek van Sander. Deze heeft zijn relatie met de Britse danser beëindigd, of beter gezegd de Brit heeft hem in de steek gelaten, en wil een wereldreis ondernemen. Alleen wil hij hier niet aan beginnen en daarom heeft hij dan ook meteen aan Lodewijk als reispartner gedacht. Overdonderd door zoveel aandacht van Sander heeft Lodewijk de moed niet om meteen nee te zeggen.

De onhuwbaren van Willem Melchior is een heel mooie roman over verliefd worden en minnepijn die zowel homoseksuelen als heteroseksuelen zal aanspreken. Het gaat tenslotte om herkenbare situaties die de auteur met veel brio beschrijft. Ook de personages zijn heel juist gekozen. De jongens komen wel uit diverse milieus, maar hebben allebei dezelfde dromen die niet even gemakkelijk of juist wel vervulbaar zijn.
Bij Sander gaat de sociale druk van een arbeidersmilieu wel zwaar doorwegen in zijn ontwikkelingsdrang en sociale contracten. Dit maakt van hem wel een briljante causeur, maar als er emoties en aktie aan te pas komen raakt hij in paniek.
De scherpe kantjes van Sander worden wel met veel aandacht belicht. Dat komt ook waarschijnlijk omdat Lodewijk het verhaal vertelt en Sander alleen door mond van Lodewijk mag spreken. Dit is natuurlijk wel een serieuze handicap voor iemand die altijd het hoogste woord wil voeren.
Met De onhuwbaren heeft Willem Melchior een mooi stukje literatuur gemaakt waarin het homoseksuele koppel heel mooi uit de verf komt en niet hoeft onder te duiken in camp of subcultuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: