Grote meisjes

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "De bak zit aan haar handen vastgekleefd, ze kan hem niet terugzetten. Ze kan zich niet bewegen, ze kan zich niet omdraaien, ze is een bevroren prinses uit een sprookje. Geen prinses van ijs maar van gestold vet."

De ‘Extazereeks’, een gezamenlijk initiatief van het literair tijdschrift Extaze en Uitgeverij In de Knipscheer, is een serie debuten van auteurs die eerder in Extaze publiceerden en verschijnt onder wisselende redactie van Cor Gout en Kees Ruys. De vormgeving is in handen van Els Kort. Annette van ’t Hull (1978) won in 2014 de Nieuw Proza Prijs voor het beste debuut van 2013 in een literair tijdschrift (Extaze). Grote meisjes is haar eerste verhalenbundel. Grote Meisjes bevat 11 verhalen over diverse thema's en met goed geschetste personages. Toch heb je na elk verhaal het gevoel dat de personages mekaar op een manier ook al zijn de verhalen stuk voor stuk op zich staand.

De verhalen zijn vsterk opgebouwd en lezen heel vlot. Annette van ’t Hull weet ze hoe spanningselementen in een verhaal moet invoeren. En alles is juist gedoseerd, zowel de spanning als de gevoelens en emoties.die bij het menszijn horen: liefde, zelfhaat, angst, jaloezie, verdriet. Een vakantieliefde in eigen stad. Zo denkt Ramona, de moeder van Elian in het verhaal Een feestvlag op een plastic steel, terug aan het jaar waarin ze Elians een Zuid-Amerikaan vader ieder weekend zag. Maar de exotische man bleek in haar stad te wonen en over een vrouw en drie kinderen te beschikken. Heel pijnlijke situaties, die schrijnen in hun dagelijkse herkenbaarheid, worden in deze bundel heel apart en origineel. Er zit veel eenzaamheid, verdriet en onuitgesproken woede in deze verhalen alhoewel de humoristische noot ook wel altijd ergens om de hoek gluurt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: