Onder Palestijnen

Gelezen door: jdk (3 boeken)

Onder Palestijnen is een lijvige zwart-wit graphic novel van de hand van Joe Sacco.
In een aantal hoofdstukken probeert Sacco een beeld te schetsen van de penibele levensomstandigheden in de bezette gebieden. Het boeiende aan dit werk is dat de auteur niet alleen begenadigd is met een prachtige pen (die oog heeft voor detail), maar dat hij ook nog eens over een zeer gedetailleerde dossierkennis beschikt. De lezer krijgt m.a.w. een rauw relaas van Sacco's verblijf midden in de miserie. De tekeningen vormen een absolute meerwaarde om de sfeer op te roepen. Gruwelijk mooi.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dennis Van der Kuylen (1 boeken)

Citaat: ""Begrijp me goed, ik wil hun gevangeniservaringen niet bagatelliseren... Maar opgesloten worden is zo'n integraal onderdeel van het leven hier, dat ik gelaten afwacht tot het onderwerp wordt aangesneden, sowieso, wie ik ook spreek, en hoe dan ook (uitgebreid of slechts zijdelings).""

algemeen:
Onder Palestijnen biedt een verduidelijkende, ingrijpende en vaak ontroerende blik op het dagelijkse leven van Palestijnen. Enige kennis van zaken is evenwel niet overbodig. Zonder voorkennis loopt de lezer het risico samen met Sacco verloren te lopen in organisaties als Hamas, Fatah, de PLO en UNWRA-kampen.

Dit boek biedt een helder overzicht voor mensen die enige kennis van zaken hebben. Nieuwkomers in de problematiek worden waarschijnlijk even overdonderd, waardoor de graphic novel af te raden valt voor beginners in het genre (het is niet "zomaar een strip").

persoonlijke mening:
Sacco verbleef lange tijd in Palestina en sprak met beide kampen in dit vaak moeilijk te doorgronden conflict. Toch wordt de Joodse positie in het boek wat onderbelicht, waardoor je het idee zou kunnen krijgen dat Sacco partij kiest voor de Palestijnen. Ik vond echter dat het boek geen duidelijke partij koos, maar een fantastische belichting was van een conflict dat een dagelijks nieuwsitem werd dat vaak op weinig interesse kan rekenen. Het boek is zeker een aanrader voor zij die een andere blik willen werpen op het conflict in het Midden Oosten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: