Zorgen voor het gezin

Gelezen door: Marita Schaukens (140 boeken)

Citaat: "Hoe zou Maj anders de kinderen moeten leveren waar de samenleving om vraagt? Kinderen voor de nieuwe samenleving. Kinderen voor de verzorgingsstaat. Waarom willen moeders niet uit zichzelf meer kinderen baren? Vier, ja, minstens vier, wil de bevolking genoeg basis hebben om toekomstige moeilijkheden en uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Maj wil geen vier kinderen. Twee, en dan is het gedaan.Zou Maj - als ze de kans kreeg - haar kind naar een crèche brengen en aan speciaal daartoe opgeleide vrouwen afgeven? Vrouwen die weten hoe je kinderen moet opvoeden voor een succesvolle samenleving in een nieuwe, moderne tijd. Of wil Maj eigenlijk maar één ding: dat Anita van haar houdt, het meest van alles en iedereen?"

Hoe kan een lijvige roman over het dagelijkse, banale leven van een jonge vrouw, haar echtgenoot Tomas met hun twee kinderen, Anita en Lasse, gespreid over een twaalftal jaren, beginnend in 1940, een echte pageturner zijn? Sandberg slaagt daarin. "Zorgen voor het gezin" kun je lezen op twee manieren. Van 's morgens tot 's avonds zorgt Maj voor het gezin, en terwijl ze kookt, wast en plast, denkt ze en maakt ze zich zorgen over haar man (blijft hij wel van de drank af?), over Anita (die zo zwijgzaam is en van wie ze dus geen poolshoogte kan krijgen), over Lasse (die de hele dag ravot met buurjongens of neven). Maj wil bij haar rijkere schoonbroers en -zussen een goede indruk maken, want zelf komt ze uit een arbeidersgezin. Ze is erg onzeker en dat gevoel neemt alleen maar toe als de moderniteit Örnsköldsvik (noordoosten van Zweden) bereikt. Kan een vrouw uit werken gaan? Is ze dan nog een goede huisvrouw, een goede moeder?

Moet een vrouw niet eerder wassen, poetsen, koken, koffie zetten, mangelen, nadenken over maaltijden en haar man en kinderen opvangen? Onvergetelijk zijn de hoofdstukken waarin de vakantie met de auto in Noorwegen aan bod komt, of het bezoek aan Stockholm en de moderne schoenwinkel, Majs opname in het ziekenhuis waar ze behandeld wordt met insulinespuiten, de moeilijke keuze van een galajurk die ze bevuilt met bloed, de toekomst van het oude familiebedrijf na de dood van Tomas' broer Otto. Het is die verantwoordelijkheid die Tomas opnieuw naar de drank doet grijpen, na 11 jaar van geheelonthouding en bezoeken aan een dokter in Stockholm. Wanneer die hem na zoveel jaar niet meer herkent, is Tomas buiten zichzelf en kan hij zijn gezin niet onder ogen komen. Zo eindigt deel 2 van de trilogie. Deel 1 in vertaling, iets om naar uit te kijken!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Örnsköldsvik