Brief aan wie niet bestaat

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Brief aan wie niet bestaat/ Wanneer ik overmorgen langs de acacia’s in je straat/ kom rijden, het autoruitje lafhartig half naar beneden gedraaid/ om te zien hoe wit de wanden in/ je huis met de uitgevlogen kinderen/ nu eigenlijk waren/ dan is onze afspraak niet doorgegaan/ ik denk dat je beter wist/ dat ik jou die brief niet meer zou schrijven/ ik zei: misschien, maar jij was ouder/ kende dat woord beter/ omdat ik je met kerst wel die kaart met de twee herten stuurde,/ rekende je vast nog op een afscheid/ wat wil je me nu wijsmaken?/ Een uur geleden gecremeerd, kijk je me vanaf het prentje/ alweer met die verbaasde ogen aan/ alsof je net als God nooit hebt bestaan/"

Peter WJ Brouwer (1965) is schrijver, vertaler en theatermaker. Hij studeerde Duitse Taal- en Letterkunde in Utrecht. Sinds 2003 publiceert Brouwer regelmatig poëzie in bloemlezingen en in landelijke tijdschriften als Het Liegend Konijn, Poëziekrant, Extaze en Meander. Landdieren was zijn debuutbundel (2011). Zijn tweede bundel, Mascara, verscheen in 2014. Brouwers gedichten zijn een aantal keren bekroond of genomineerd in schrijfwedstrijden. Van Mascara werden gedichten opgenomen in ‘De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2015’. Behalve als dichter en vertaler is Brouwer actief als muzikant. In die laatste hoedanigheid toerde hij de afgelopen jaren in Nederland en Vlaanderen met muziektheater rondom Jacques Brel.

Hij treedt regelmatig op en begeleidt zijn gedichten ook op piano en accordeon. Brief aan wie niet bestaat is de derde dichtbundel van Peter WJ Brouwer. De gedichten spelen zich af op kamers, tijdens een paardenrace, in een uitgestorven straat, op volle zee en in een vliegtuig op weg naar een vreemde stad. Ze gaan over jeugd, liefde en verwachting, maar ook over verlies, geweten en onbehagen. In het titelgedicht Brief aan wie niet bestaat zit dat verlies, geweten en onbehagen zelfs alarmerend aanwezig verpakt. Het is een gedicht dat zowel blij als droef stemt, waarin je zielsgenoot of tegenstrever herkent. Het zet ons ook aan het denken over de vraag of wanneer we iemand postuum een bericht sturen, die woorden dan ook hun bestemming bereiken zonder dat die persoon (nog) bestaat? Dit gedicht is slechts één van pareltjes die deze bundel ons biedt, het is constant een soms eenzame soms heftige confrontatie met de paradox van het ongrijpbare.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: