Wreed Geluk

Gelezen door: André Oyen (3493 boeken)

Citaat: "Behoud de begeerte
Vergeet waarvoor je in de kou
wou staan en sterven
toen je dacht dat de wereld een lente
was of een tuin of een vrouw. "

Wreed geluk heeft een vreemde indeling. Gedichten worden soms in deeltjes ondergebracht. Waar oud en nieuw door mekaar zwerft. Hugo Claus geeft ook nergens een verantwoording van wat nieuw is, wat reeds gepubliceerd is, of wat bewerkt is. Je zoekt het zelf maar uit, zal hij denken. Op je zeventigste ben je tenslotte geen verantwoording meer verschuldigd. Waar het om gaat is tenslotte de poëzie, en die is, zoals gewoonlijk, meesterlijk. Het nieuwe gedicht Schoonheid uit Het huis van de liefde wordt hier dan weer opgenomen zonder titel en hoort bij het filosofische en mythische gedeelte: Een aap in Efese. Ook de gedichten uit Oktober 1943 zijn in de bundel opgenomen en, geloof me vrij, zonder de begeleidende foto's zijn ze even sterk.

Hugo Claus heeft ook een eregalerij ingelast voor de dierbaren die zijn gedichten jammer genoeg niet meer kunnen smaken. Sus Verleyen, Herman De Coninck, Paul van Ostaijen en de kastelein van de Hotsy Totsy. Het gedicht voor Herman De Coninck draagt steeds de geschoktheid om zijn vroegtijdige dood in zich.

In deze bundel kun je blijven bladeren en samen met de dichter blij zijn, lachen, geil zijn, beminnen en rouwen. Maar de 'joie de vivre' van de dichter is zeer aanstekelijk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: