Aan de oevers van de Bosporus

Gelezen door: kavaro55 (18 boeken)

Citaat: "Ineens herinnerde ze zich dat er henna in haar haar moest worden gedaan en ze riep Feride bij de kadin-göbegi weg omdat ze wilde weten waarom de henna nog niet was klaargemaakt. We werden allemaal beïnvloed door haar ongezeglijkheid, ik in het bijzonder, waardoor ik voortdurend zo onhandelbaar was dat Inci uiteindelijk in zwakke tranen van woede uitbarstte. 'Als ik naar de hamam ga,' gromde ze tussen stijf op elkaar geklemde tanden door, 'zul je op een kreeft lijken als je thuiskomt. Ik zal je hoofd in kokend water onderdompelen tot je doodgaat en aan je neus trekken tot die even lang is als de neus van een olifant!'"

In geen enkel boek vond ik tot dusver zo'n mooie beschrijvingen over de traditionele leefwijze in de Osmaanse wereld van het begin der 20e eeuw. Snel verandert echter de toon en worden we meegesleept in een deel van onze hedendaagse geschiedenis zoals wij het hier nooit leren.
De eerste wereldoorlog, waar Turkije, en meer bepaald de Osmanen, de zijde van Duitsland kozen, zal voor haar inwoners ingrijpende veranderingen teweegbrengen. Daarenboven zullen deze gebeurtenissen later de weg vrij maken voor Mustafa Kemal Atatürk.
Dit is een indrukwekkend epos en een prachtig historisch document

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
gamze sal op 29 februari 2020:
Ik ben ermee akkoord dat er echt mooie beschrijvingen zijn over de traditionele levenswijze. Dat vind ik ook geweldig aan dit boek. Op school leer je over de oorlog en over hoe het leven was voor de mensen. Maar het raakt je als mens meer als je zo"n getuigenis leest. Je maakt de oorlog van dichterbij mee en voelt hoe zwaar het was. Iets wat geschiedenisboeken je niet kunnen bijbrengen.