Duizend leugens bruidstaart

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Sinds zijn reis over de grens had hij - tot zijn verbazing - gezien dat mensen met een blanke of lichte huid net zo arm, werkloos en hulpbehoevend konden zijn als zijn eigen mensen. Ook zij maakten wc's schoon, zwoegden voor een mager loontje in restaurants, op treinstations en bij de vuilophaaldienst. Ook zij leefden soms tegen wil en dank van een uitkering."

De Curaçaose schrijfster Diana Lebacs is het bekendst als auteur van kinderboeken, als voordrachtskunstenaar en actrice. ‘Nancho van Bonaire’ werd met een Zilveren Griffel bekroond . ‘De langste maand’ (1994) is haar eerste roman voor volwassenen. In 2014 debuteerde zij als dichter met de bundel ‘Belumbe / De waterlijn’, Nederlandse gedichten door haarzelf vertaald in het Papiaments. Deze tweede roman voor volwassenen Duizend leugens bruidstaart is een aaneenschakeling van avontuurlijke gebeurtenissen die met een grote zoektocht te maken hebben. Geitenhoeder Skylar's vader vertrok ooit met de belofte dat hij zijn vrouw en zoon zal laten overkomen. Op een dag laat Skylar zijn kudde op de berghelling in de steek om een groep kinderen te volgen onderweg naar school.

Stiekem glipt hij in een van de schoolbanken en algauw blijkt hij een knappe leerling te zijn. Maar de school verandert zijn leven definitief wanneer meester Jaír met zijn ‘explosie van haar’ en zijn moeder Naima met haar ‘heldere lach’ het goed met elkaar kunnen vinden. Reden te meer voor Skylar zijn moeder over te halen om met hem zijn vader op te sporen in het naburige Hope Land. Hoewel hij daar niet in slaagt, lukt het Skylar wel een rechtenstudie te voltooien. Zijn briljante toekomst dreigt echter verloren te gaan door het gemis van een vaderfiguur.Gelukkig kan hij op de steun van velen rekenen. Diana Lebacs confronteert in Duizend Leugens Bruidstaart de lezer met een denkbeeldige wereld, die naarmate de pagina's vorderen echter ook een heel herkenbaar wereld wordt. Dat resulteert in vlotte soms sprookjesachtige roman over liefde en ontrouw, over vergeving en verlies.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Curaçao