Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao

Gelezen door: An Stessens (29 boeken)

Citaat: "Meisjes lagen verder buiten zijn bereik dan Jupiter. Hij was een kruk in elke sport, sloeg zelfs met domino een modderfiguur, en dansen kon hij al helemaal niet. En het ergst van alles: hij zag er niet uit."

Junot Diaz won met Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao de Pullitzer Prize 2008. Terecht? Toch een tikkeltje overdreven? Vaststaat is dat dit verhaal over Oscar, zijn familie en – in één moeite door – de twintigste eeuwse Dominicaanse Republiek intrigeert en blijft hangen.

De verteller windt er geen doekjes om: Oscar is een dikke nerd die door zijn vreemde gedrag nimmer een vriendinnetje zal vinden. Je vraagt je lang af wie deze verteller is en wat hem het recht geeft het verhaal van Oscar en diens familie zo boud te vertellen. Maar ere wie ere toekomt: hij geeft zijn verhaal vaart en karakter, met veel science fiction en fantasy-motieven. De verteller wordt bovendien zelf hoe langer hoe meer deel van het verhaal. Net zoals de Dominicaanse Republiek; achter de hekken van de Club Meds blijkt vlees en (veel) bloed te schuilen. En uiteindelijk vertellen alleen de beste boeken via hun personages – bijna ongemerkt – het verhaal van een tijdperk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lucifer (18 boeken)

Citaat: "Het was geen sinecure om een rondborstige en reeënogige dochter voor Trujillo te verbergen. Alsof je de Ring verborgen hield voor Sauron. Diens regime was min of meer een culocratie, en het achterhouden van vrouwen en dochters gold min of meer als hoogverraad. Wie zijn muchacha niet snel genoeg prijsgaf, maakte kans op een verfrissend bad in een speciaal daartoe ingericht bassin met acht mensenhaaien."

Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao schetst de geschiedenis van een familie met roots in de Dominicaanse Republiek. Het verhaal verloopt niet chronologisch, maar speelt zich af in de donkere schaduw van het gruwelijke Trujillo-regime. De rode draad is de Fukú, het onontkoombare noodlot, de vloek die Oscars familie teistert.

Doorspekt met Spaanse zegswijzen en scheldwoorden, leven we mee met Oscar, wanhopig op zoek naar de liefde en naar het verlies van zijn oneindig lijkende maagdelijkheid. Je kunt niet anders dan sympathie krijgen voor deze outcast, die bij elke vrouw bot vangt maar stellig blijft geloven in de Ware Liefde.

Een boek dat leest als een trein, en heel intens de paranoïde sfeer weergeeft in een land dat gebukt ging onder de toorn van een bloeddorstige dictator, El Jefe.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Dominicaanse Republiek