Rond voor rond, of als een pikhouweel

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "In de tuin van zijn konen zend ik
Een oog dat overvloeit – een bron
Alsof mijn blik alchemie is
Die uit zijn zilveren gezicht goud ontgon
En nimmer verbeeldde ik mij dat een blik
Een oog rolt in een zilverbron "

Haffid Bouzza kende in Vlaanderen heel veel bijval met zijn roman Paravion. Hij kreeg er trouwens De Gouden Uil voor. Omdat hij oorspronkelijk uit een Arabische cultuur komt is hij ook enorm geïnteresseerd in alles wat deze cultuur te bieden heeft. Hij maakte een intense zoektocht door de klassieke Arabische erotica en vond heel wat interessant materiaal waar hij een schitterende selectie uit maakte.

De bundel werd drie delen opgesplitst. De spits wordt afgebeten met nogal controversieel werk van al-Djaahih waarin hij twee fictieve personages een oraal duel laat uitvechten tussen homo- en heteroseksualiteit. In het tweede deel zitten we in een alternatieve versie van Duizend- en –een- nacht en in het derde deel wordt volledig gefocust op poëzie.

Er is in de Arabische literatuur heel wat geschreven over erotiek en niet in het minst over homo-erotiek. Niet tegenstaande het frivole thema is dit een bundel die heel wat energie van zijn lezers vraagt al was het maar om al de voetnoten te lezen.

Persoonlijk vind ik het een uiterst charmante bundel met een heel lyrisch taalgebruik die mij toch ook héél nieuw terrein heeft leren kennen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: