Harmanized

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Muziek is voor zover ik mij kan herinneren, een belangrijke ding in mijn leven. Vaak gebruikte ik potten en pannen om te experimenteren met verschillende geluiden en ritmes. Op accordeon speelde ik diverse Europese stijlen zoals de valse musette, de tango en typisch Amsterdamse liedjes. Soms haatte ik mijn ouders omdat ze mij dwongen om elke dag te studeren."

Zijn naam is Robert Harman Sordam – Robby voor vrienden. Amsterdammer – kind van een vader uit Moengo (Suriname) en een moeder uit de Jordaan (Amsterdam, Nederland). Hij was een donker jongetje dat op de accordeon onder meer Amsterdams volksrepertoire speelde. Later ging hij een heel andere kant op. Op Harmanized, een middels crowdfunding gemaakte combinatie van boek en cd, zijn soul en jazz dikke vrienden met Surinaamse muziek. Accordeon speelt hij niet meer. Opgroeiend in Amsterdam wordt Robert door uiteenlopende culturele en muzikale stijlen. Jarenlang stelt Robby Harman zijn muzikale expertise in dienst van projecten. Hij speelt op Kotabra/ Kaseko Revisited. ‘Libi Tori’ staat 7 weken op nummer 1 in de Surinaamse hitparade. Theatertours met cabaretière Jetty Mathurin en concerten met het Metropole Orkest volgden. Robert introduceert een nieuw muzikaal concept: Dutch Caribbean Crossover. Samen met Iwan VanHetten produceert hij ‘Get Harmanized’.

Robby Harman hanteert een bijzondere benadering door nieuwe interpretaties te geven aan bestaande Afro Caribische muziektradities. Dit door crossovers van taal, stijl en ritme. Het resulteert in een eigen artistieke kleur en valt te omschrijven als: een mengsel van Afro-Jazz met nu-Soul, RnB en Blues. Met het solo-project ‘Harmanized’ drukt Robby een voor velen herkenbaar en onuitwisbaar stempel op de Nederlandse muziekcultuur. Twee muzikale culturen zijn altijd rijker dan een! Hij zingt afwisselend in het Engels en Sranantongo, en met een mooi warme stem en lekker relaxte timing. Harmanized is zijn solo-debuut.

De cd telt 13 nummers, waarvan 11 van Harman zelf. Het prachtige boek (104 blz.) bevat onder meer alle songteksten en foto’s. In het boek dat bij de CD hoort, schetst hij ervaringen die hij tijdens zijn zoektocht naar de ultieme crossover van pop, vocale swing en jazzy geïmproviseerde Afro-Caribische muziek op deed. De titels van de 13 hoofdstukken in zijn boek corresponderen met de 13 titels op de CD. Guilly Koster schrijft dan ook heel terecht in zijn voorwoord:‘Robby Harman’s sterkste kwaliteit is zijn stemgeluid. Men maakt vaak een voor de hand liggende vergelijking met Al Jarreau, maar ik kan onder ede getuigen dat Robby Harman deze bijna specifieke sound al produceerde lang voor we ooit hadden gehoord van de fenomenale Amerikaanse jazz- en popzanger.’ Boek en CD zijn streling voor oog en oor en zetten en zetten een groots muzikant in de spotlights.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Suriname