Berlijn. Leven in een gespleten stad

Gelezen door: Lin (41 boeken)

Citaat: "Er is echter nog een andere reden waarom Berlijn zo fascineert. Je kunt de geschiedenis er zien roteren. Ze heeft er een hoger tempo dan op andere plaatsen, zodat een mensenleven toereikend is om er tijdperken te beleven die je op andere plekken niet zo drastisch kunt ervaren. De geschiedenis verongelukt er en staat er, opgelapt, weer op. Het is de plek waar je haar breuken en botten kunt zien. Het naoorlogse Berlijn is het brandpunt waar potentiële wereldconflicten convergeren. "

Piet de Moor beschrijft de geschiedenis van Berlijn, vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw tot aan het herstel van de eengemaakte stad na de val van de Muur. In het eerste deel (Geweld) behandelt hij de opkomst van het nazisme, de Jodenvervolging, de verwoesting tijdens de oorlog en de vergelding erna. Na de oorlog (deel 2: Gespleten) is Berlijn een verdeelde stad met een kapitalistisch Westen en een communistisch Oosten. Dat leidt uiteindelijk tot de bouw van de Muur in 1961. De Muur zorgt voor een status quo in Berlijn en dus in heel Europa, een situatie die 'winst' oplevert voor zowel de Sovjet-Unie als de USA, maar waarvan de bevolking het slachtoffer is. In 1989 valt de Muur, op 3 oktober 1990 is de Duitse eenmaking een feit en wordt Berlijn de hoofdstad. In deel 3 (Geheeld?) legt de Moor uit hoe de gespleten stad langzaam maar zeker weer één wordt. Berlijn heeft oneindig veel ellende gekend, dictatoriale regimes, is zwaar gebombardeerd in de oorlog en is langzaam weer opgestaan. De Moor heeft in zijn boek veel aandacht voor de gewone bevolking die moest zien te overleven. Maar het is het lot van de Berlijner om altijd weer in het centrum van de geschiedenis te staan.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 29 april 2017:
Interessant boek. Misschien brengt het niet veel nieuws, maar het geeft wel een breder perspectief. Voor mij had er wel een kaart van Berlijn bij mogen zitten. Ik liep af en toe wat verloren.

Locatie: Berlijn