Een vorm van vermoeidheid

Gelezen door: Carl De Strycker (24 boeken)

Citaat: "Hij is een normale man, maar heeft nu eenmaal chaos in zich. Hij ook, hij beseft dat, dus moet hij opletten voor romantiek. Hij moet zich verweren tegen overdreven hoop, tegen metafysica, tegen het irrationele."

Horacia Gnade is docent aan de universiteit van Tübingen, heeft een vrouw, een dochter en vrienden, maar gelukkig is hij niet. Hij besluit uit de alledaagse sleur te stappen, verlaat alles en iedereen en trekt de wijde wereld in. Op zijn zwerftocht lijkt hij nieuwe doelen te vinden, maar uiteindelijk overwint zijn moeheid, zij het dat hij er een positieve wending aan weet te geven. Zijn aanvankelijke nihilisme slaat om in een soort boeddhistische onthechting.

Theunissen weet beklemmend de uitzichtsloze situatie van zijn hoofdpersonage te schetsen en beschrijft subtiel de twijfels, waardoor dit een invoelend portret van een persoonlijke crisis wordt. Wanneer het boek in het derde deel een soort geëngageerd trekje krijgt en minder op de psychologie, maar meer op de maatschappij gefocust wordt, verliest het boek wat aan kracht, maar het blijft een overtuigende leeservaring.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: