Ik en de witte

Gelezen door: Christof Donkers (20 boeken)

Citaat: "Ik zat in dat najaar in de trein naar Izegem in West-Vlaanderen, waar ik die avond een voordracht moest houden. Vlak voor mij, in het hoekje, zat een man, zowat van mijn leeftijd, en wij waren de enige reizigers in het coupĆ©. Voorovergebogen over het boek dat hij aan 't lezen was, keek hij niet eens op toen ik plaats nam, een en al ondergedompelt in zijn lectuur. Ik blikte ongemerkt en nieuwsgierig naar wat hem zo gespannen bezighield, en...hij zat De Witte te lezen. Glimlachend bleef ik hem aankijken. De trein schoot in gang. Hij merkte het niet.
"Ge hebt plezier van uw boek, menheer?"
Hij scheen opeens te ontdekken dat er nog iemand in de wagen zat.
"Ja menheer, en dat is het schoonste boek dat ik ooit van m'n leven gelezen heb."
"Toch niet waar? En wat is het?"
"De Witte menheer, van Ernest Claes. Ik heb het al drie keren gelezen. Kent ge dat niet?"
"Ja. Ik meen dat ik het gelezen heb... toch half".
Mijn stem klonk weinig enthousiast. "

Voor allen die veel vragen hebben rond het misterie de Witte biedt dit boek een veelzijdig antwoord. Wie is de witte nu eigenlijk? Is alles echt gebeurd zoals het geschreven is? Hoe is het boek de Witte ontstaan? Tevens schetst Ernest Claes de tijdsgeest waarin hij het boek tot stand bracht. Het is een zeer duidelijk boek dat vlot leest. Met tal van grappige en minder grappige belevenissen die hij aan het schrijven van dit boek overhoudt.

Dit boek is in beperket oplage uitgebracht ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Ernest Claes. Het boek dit ik gelezen heb is nummer 4109 van de 5000.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
donderman op 20 september 2011:
Ik heb dit boek met Sinterklaas van mijn grootmoeder gekregen toen ik een jaar of 10-12 was (nu 45 jaar geleden). Zij had het gekocht in de gedachte dat dit het boek De Witte was. Ik heb dit boek nooit gelezen, de echte Witte wel. Maar als ik me niet vergis, heb ik het boek nog steeds ergens in de kast staan. En als ik de hierbovenstaande commentaar zo eens lees, denk ik enkel nog ... toch eens terug opduikelen en lezen !