Vandaag geen pont

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3543 boeken)

Citaat: "We zien de zee, we ruiken de zee. En daar ligt de pont als een verwaarloosde echtgenote. Ze brengt ons al zo veel jaren naar de overkant, maar wanneer we het hebben over de pontreis, hebben we het altijd over de schoonheid van de zee, over de regen, de zon, de passagiers, de verkopers, de meeuwen, de visverkopers, de sesambroodjes enzovoort. Maar nooit over de pont zelf. De pont is ons zo trouw dat ze niet meer opvalt."

Wanneer je in Istanbul van het Europese deel naar het Aziatische wil, of omgekeerd, is de pont niet de meeste comfortabele maar wel de meest boeiende oplossing. Zo een tocht op een pont is een belevenis op zich.

Journalist, publicist en correspondent in Istanbul voor Trouw Erdal Balci werd geboren in Turkije maar emigreerde later naar Nederland. In een aantal overheerlijke columns wijdt hij ons heel charmant in, in de aparte wereld van het pont. Het doet mijn hart echt pijn van hem te vernemen dat men een metro onder de Bosporus aan het leggen is, zodat de pont binnen niet zo lange tijd nog enkel geschiedenis. Erdal is een gedreven verslaggever en hij kan de gebeurtenissen op en rond de pont met een fantastisch gevoel voor humor vertellen. Anderzijds weet hij ook vertederend terug te blikken in de herinneringen van hem zelf en zijn familie.
Je proeft de smaak van sesambroodjes nog en je ruikt ook de specifieke geur van het pont wanneer je met spijt de laatste column verorbert.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: