Stegen van stilte

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Mijn geliefde
Vergeet niet wat je
Op mijn achtenvijftigste
Met mijn speelse hart hebt gedaan
Wanneer je hand
Tussen bazaar en de stegen
Bezig was met een ontdeugend spel
Vergeet niet… mijn geliefde…
Wat je met mijn speelse hart hebt gedaan
Het werd oud in het wijnhuis en bevroor
Nosrat Rahmani"

Stegen van stilte is een mooie maar ook zéér degelijke en toegankelijke bloemlezing van moderne Perzische poëzie die zich vooral tot Nederlandstaligen richt die weinig vertrouwd zijn met deze poëzie. Nafissa Nia (1968) studeerde Perzische literatuur in Teheran maar kwam daarna naar Nederland om er een andere studie af te maken.
Ze is er gebleven en publiceert nu zelfs gedichten in het Nederlands. Samen met Ronald Bos maakte zij een keuze uit honderd jaar moderne Iraanse poëzie, en zorgde zij ook voor een zéér duidelijk overzicht en historiek. Uiteraard gaat er veel aandacht naar in de wereld klassiek geworden moderne dichters als Ahmad Shamlou, Forough Farrokhzad en Sohrab Sepehri, maar ook andere dichters die soms ondergronds moesten werken krijgen alle eer.

Voor wie graag enkele dichters uit eigen werk in het Farsi hoort voorlezen is er ook voor een CD gezorgd. Stegen van stilte is een prachtige bundel vol woorden van liefde, genegenheid maar ook smart en vooral een passionele ode aan de Perzische taal en cultuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: