Utz

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "En ik besefte, terwijl Utz de figuur in het kaarslicht liet ronddraaien, dat ik hem verkeerd beoordeeld had. Dat ook hij danste. Dat voor hem deze wereld van kleine figuren de werkelijke wereld was. En dat bij hen vergeleken de Gestapo, de geheime politie en andere schurken schepsels van klatergoud waren."

Het laatst verschenen werk van de Britse auteur Bruce Chatwin (1940-1989), vooral bekend van zijn fenomenale reisboeken, is een prachtige sprookjesachtige novelle, die speelt met fantasie en werkelijkheid, en die je eigenlijk onder de noemer faction kan klasseren. Het speelt ook duidelijk in op de legendarische mythomanie van Bruce Chatwin zelf en ook op de enorme kennis van kunst die deze voormalig directeur van Sotheby had.

Kaspar Joachim Utz, joodse Duitser van geboorte, maar na de oorlog Tsjech geworden, is erin geslaagd een kapitale verzameling Dresdner porselein op te bouwen, en dankzij handig opportunisme ook te houden. De verteller, een niet met name genoemde journalist en kunstkenner, raakt na een vluchtige ontmoeting in 1967 geïntrigeerd door Utz en zijn opmerkelijke prestatie.
Na zijn dood in 1984 gaat hij op speurtocht in Praag en ontdekt dat de kapitale verzameling spoorloos verdwenen is. Utz' leven bleek er in werkelijkheid ook helemaal anders uit te zien.

Kort na het verschijnen van dit mooie boekje, dat ook voor de Bookerprize genomineerd werd (in 1993 trouwens ook verfilmd door Georges Sluizer)is Bruce Chatwin overleden. Een mooier erfenis kon hij de wereld niet nagelaten hebben.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: