God, Darwin en natuur

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "Hij reist en zoekt op afgelegen plekken naar dieren, hij wil dingen ontdekken, de eerste zijn, is in die zin ontdekkingsreiziger, terwijl ik, ook op afgelegen plekken, altijd in eerste instantie mensen gadesla, en die mensen even interessant vind als ze hun persoonlijke gewoontes hebben laten varen en de wals van een koloniserende beschaving over zich heen hebben gekregen."

Redmond O'Hanlon (1947) is naast avonturier, reisboekenschrijver en wetenschapper een groot kenner van het werk van Charles Darwin. Bij zijn reizen in Borneo, het Amazonegebied en Congo speelde het gedachtegoed van Darwin altijd een grote rol.
Schrijver en journalist Rudi Rotthier reisde de afgelopen jaren over de hele wereld. Hij maakte talloze reportageseries in De Morgen, De Standaard Magazine, De Volkskrant, Wereldwijd, De Wereld Morgen. Meestal gaan de thema's over arbeid, uitbuiting, religie. Hij schreef boeken als Kinderen van de krokodil (1995) over kinderarbeid en slavernij in India en Hotel Fabiola (2001) over Borgerhout ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen.

In 2004 won Rudi Rotthier de Bob den Uyl Prijs met De koranroute, het verslag van een reis door diverse islamitische landen. Deze twee reisschrijvers, die voorheen door jungles en oorlogen ploeterden, vernieling en dood aanschouwden, reizen nu comfortabel per auto door het Engelse platteland.
Alhoewel ze samen de reis maken worden toch vooral de plaatsen bezocht waar O'Hanlon herinneringen aan heeft. Onderweg praten ze veel over leven en werk van O'Hanlon en komen ze uiteraard ook uit bij gespreksthema’s zoals God, de evolutie en natuurlijk schrijven.

Een heel boeiend boek al had wat mij betreft Redmond O'Hanlon best wat meer belangstelling mogen tonen voor het werk van Rudi Rothier.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: