Bitterdagen

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Dit is de plek waar alles samenkomt. De geologische breuklijnen diep onder de grond, mannelijke aardschollen, vrouwelijke plooien. Een wichelroede prikt loodrecht in de aarde , omdat het kwaad hier ankert. Ooit hebben magiërs en heksen bij dit huis hun rituelen uitgevoerd."

Peter Lenssen werd op 28 november 1957 geboren in Kunrade, een gehucht onder de rook van Heerlen in de oude mijnstreek. Hij studeerde sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Naast andere publicaties schreef hij twee romans: Toplöss, een historische roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de opkomst en bloei van de mijnindustrie, het anarchisme en de Spaanse burgeroorlog en In dit land wil niemand wonen met als toetssteen de vluchtelingenproblematiek. 

In de roman Bitterdagen confronteerr hij ons met een hoofdpersonage, Sjef Sonneschein (hij wordt door zijn omgeving gekke Sjef van de honden genoemd) die al dementerende en eveneens door kanker geteisterd zijn leven herbeleeft. De enige die naast zijn honden  Bacco, Italiaans voor Bacchus en Prodo, Latijn voor onthullen, dichtbij Sjef mag komen in zijn huidig leven is de verslaafde prostituee Mounia. Hij biedt haar, wanneer zij dat nodig heeft een veilige thuishaven, een plek om te schuilen, misschien zelfs een onderduikadres om even weg te komen van de gekte en het geweld van de buitenwereld. Als Mounia uiteindelijk 'verdwijnt' in zelfvernietiging, wordt het Sjef opnieuw teveel, jij kan haar niet loslaten en wil haar vooral voor haarzelf behouden en ook voor hemzelf. jef is een oudere verbitterde man die voortdurend heden en verleden door elkaar haalt. Hij herbeleeft de oorlogsjaren, zijn huwelijk met Jeanne die aan kanker stierf en met wie hij een zoon heeft. Het zijn vooral negatieve en pijnlijke herinneringen, alhoewel ook de kleine fijne dingen een koestering voor zijn moeder en dergelijke om de hoek komen piepen. Sjef koestert een niet aflatende wrok tegen zijn buurman met een naziverleden.

Het verhaal is heel beeldend geschreven. Lenssen laat de personages allemaal samen komen in de hoofdpersoon van Sonneschein. Door middel van boze dromen, die de hoofdpersoon voortdurend heeft, leren we de verschillende personen die belangrijk zijn geweest in het leven van Sjef dan ook beter kennen en  ontvouwt zich hun levensgeschiedenis in relatie tot Sjef. Zijn vader, die door de nazi's wordt vermoord. Zijn jeugdvrienden Matti en neef Hans, die beide ook niet meer in leven zijn. Zijn grote jeugdliefde Jeanne en met wie hij een zoon heeft. Jeanne wordt ziek en als zij overlijdt, wordt zij door Sjef illegaal in het bos begraven, zoals hij haar heeft beloofd. Ze ligt met haar gezicht naar het oosten, zodat zij altijd de zon zal zien opkomen. Met zijn zoon Jan heeft hij weinig of geen contact. Dan is er ook nog het vreselijk lot van zijn joodse oom Jochum en tante Grete en dan ten slotte nog Sjors, zijn vriend die vlak na de oorlog getraumatiseerd uit een jappenkamp naar Zuid-Limburg komt. Sjors zal bij het zwemmen in zee, in hun fantasie op weg naar Engeland in de Noordzee verdrinken. Het is een leven vol verlies, waarin Sjef steeds meer machteloos toe heeft moeten zien hoe het allemaal gebeurde.

Deze roman van Lenssen is prachtig opgebouwd en de lezer raakt bij alle personages rondom Sjef Sonneschein zeer betrokken, maar toch het meest bij Sonneschein zelf. Ingehouden angst, opgekropte onmacht, boosheid en frustratie heeft menigeen, net als Sjef, een leven lang beziggehouden. Ook de lezer kan alleen toekijken hoe Sjef onder dwang van herinneringen, de tragische kracht van liefde en onvermogen, de troebele grens tussen goed en kwaad op een apotheose afstevent. Een buitengewoon knappe roman waarin realiteit, droom, en hallucinatie een confrontatie met mekaar aangaan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Limburg