Dit is de beste aller tijden

Gelezen door: André Oyen (3489 boeken)

Citaat: "Dit is de beste aller tijden./ Terwijl rondom de oude maskers barsten/ genieten wij van alle culturen het beste:/ avocado’s, yoga en peyote,/ coca, tantra en soefisme,/ raga, reggae, raj en klezmer./ Dit is de beste aller tijden./ Geen woord dat ik niet zeggen kan/ geen boek dat ik niet lezen mag/ geen god of duivel opgelegd,/ geen honger en geen marteling/ geen vijand en geen oorlog/ geen huwelijk/ en geen verplichte voortplanting/ geen armoe en geen rijkdom./ Dit is de beste aller tijden,/ maar bijna niemand weet het./"

Hans Plomp (Amsterdam, 29 januari 1944) is een vermaard Nederlands schrijver en dichter. Samen met collega-schrijver Gerben Hellinga was hij de drijvende kracht achter het van de slopershamer redden van Ruigoord. Hij is een bekend lid van het Amsterdams Ballon Gezelschap. Plomp werd geboren in in Amsterdam en volgde het lyceum waar hij in de schoolkrant schreef en Vera de Vries - later beter bekend als Xaviera Hollander - leerde kennen. Hij studeerde Nederlands, en was aanvankelijk leraar, maar werd actief in de Provo-beweging en gaf zijn baan op. Hij debuteerde in 1968 met De ondertrouw, een sleutelroman over zijn vriendschap met Gerard Reve en Johan Polak, maar werd pas echt bekend door Het Amsterdams dodenboekje (1970). In datzelfde jaar publiceerde hij met Peter Andriesse, Heere Heeresma en George Kool een Manifest van de jaren zeventig, waarin de groep zich afzet tegen gevestigde auteurs en tegen de door hen als Nieuwe wartaal afgewezen experimentele literatuur die in die tijd nogal in opgang was. Als twintiger begon Plomp te experimenteren met lsd en andere geestverruimende middelen; later zou hij – samen met Gerben Hellinga – de 'drugs'handleiding Uit Je Bol (1994) schrijven. Samen gaven ze ook leiding aan het verzet van Amsterdamse kunstenaars tegen de sloop van het dorp Ruigoord. In juli 1973 wisten ze te voorkomen dat slopers het dorp kwamen afbreken en diezelfde dag nog werd de sloopvergunning voorlopig ingetrokken. Tegenwoordig is Ruigoord een bloeiende kunstenaarsgemeenschap, waar hij een atelier heeft. In 1982 toerde Plomp met andere Nederlandse schrijvers en dichters door de Verenigde Staten ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van dit land. Zij traden daar op met Beat Poets als Allen Ginsberg, Gregory Corso, Amiri Baraka en Lawrence Ferlinghetti. Deze memorabele reis wordt boeiend beschreven in Revolvers lijkt me overdreven. Hij reisde jarenlang door het Verre Oosten, wat resulteerde in columns in De Volkskrant en het boek India, heilig en hels. Samen met beeldende kunstenaars Aat Veldhoen en Frank Lodeizen schiep hij monumentale uitgaven als De Kunst van het Sterven en NU. Naast zijn werk als schrijver en dichter stelde Plomp bundels samen en is hij actief geweest als vertaler. Hij vertaalde boeken van onder anderen James Purdy, George Steiner en Amos Tutuola. Al jarenlang organiseert hij op Ruigoord het meerdaagse literaire festival Vurige Tongen en het roemruchte Landjuweel. Hij speelt een belangrijke rol bij de jaarlijkse Paradiso-happening van het Amsterdams Ballon Gezelschap het zogenaamde Ballonnenfeest.

En nu is er een selectie uit 50 jaar dichtwerk Dit is de beste aller tijden, samengesteld en van een levensschets voorzien door Peter de Rijk. De bundel zet zeer optimistisch in met: 'Dit is de beste aller tijden', en verlaat eigenlijk nergens meer die optimistische toon. Hij vervolgt vastberaden zijn eigen weg met niet-rijmende gedichten over onder meer liefde en seks. Verder vertalingen van gedichten van onder anderen T.S. Eliot en Arthur Rimbaud. De mix van gedichten en context spreekt erg aan en geeft een prachtig beeld van het verzet tegen de gevestigde orde, de seksuele revolutie en het kunstenaarsleven een mooi tijdsbeeld van de legendarische jaren zestig en zeventig.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Amsterdam