Murphy's laughter

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ik ga met mijn tijd mee, meneer. Want laten we wel wezen: zolang ik niet de pijp uit ben is het nog steeds mijn tijd. Dus doe ik wat ik niet laten kan, dat heb ik mijn hele leven gedaan en ik zou niet weten waarom ik dat nu zou moeten afzweren."

Roni Klinkhamer werd in een ver verleden in Muziekkrant OOR genomineerd als tip van het jaar en mocht als één van de winnaars van een radioprijs in Paradiso optreden met de waanzinnige populaire groep Doe Maar. Ze schakelde echter over op de beeldende kunst, waarvan haar tekstperformances een haast vanzelfsprekend onderdeel waren. Nog later heeft ze het penseel verruild voor de pen met als resultaat Murphy Slaughter, een lijvige roman over kunst en het prettig of minder prettig gestoord (het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt) bijbehorend kunstwereldje. Murphy Slaughter is een bijzonder goed geschreven boek, met heel veel angelsaksisch smakende hilarische situaties die plots een heel ernstige en beklemmende toon krijgen. Protagonist Murphy is een niet meer al te frisse kunstenaar in Haarlem die door zichzelf en ook enige anderen, waaronder ook zijn moeder , veelbelovend wordt genoemd en op het punt van doorbreken staat.

In de opvolger Murphy's Laughter vinden we hetzelfde hoofdpersonage terug, dezelfde neuroot, wel een stuk ouder maar niet veel wijzer dan in de eerste roman. In dit leven is hij geen beeldend kunstenaar, maar dichter en uitvinder en verdient hij de kost als buschauffeur. Als hij echter de lotto wint besluit hij zijn droom te verwezenlijken en een bus om te bouwen tot een kleurrijk rijdend hotel-restaurant, 'Your-Dream-Drive-on-Hotel'. Passagiers laten echter op zich wachten en er hangen donderwolken boven de droom. Totdat het bejaardentehuis 'Foreverrest' haar poorten sluit en de senioren van de een op andere dag op straat dreigen te belanden. Een vraag van de bejaarden zelf om meer leven in de brouwerij te brengen werd dermate negatief beoordeeld dat de directie besluit het tehuis onmiddellijk te sluiten en de oudjes letterlijk in de kou te zetten. Maar als de nood het hoogst is, komt de redding opdagen. Murphy krijgt een idee dat zijn droom leven inblaast en het leven van de bejaarden tot een droom zou kunnen maken. Een prachtige oplossing is dat de bejaarden meegaan in de bus van Murphy. De dokter en een zuster gaan ook mee. Zo gaan ze onderweg en dat is het begin van het grote avontuur. Langzaam leer je iedereen in het boek beter kennen. En de “oudjes” in Murphy’s Laughter genieten van hun roadtrip. Op avontuur en pret staat geen leeftijd.

Dit boek is een opsteker voor eenieder die de oude dag vreest en door dit boek op een duivels idee gebracht word. Laten we van het bejaardenhuis een kleurige roadtrip maken, inplaats van een treurige wachtkamer voor het grote afscheid. Murphy Slaughter, per ongeluk of geluk held (of antiheld?) je mag het zelf invullen wordt een waardige 21 eeuwse Florence Nightingale die op het slagveld van de seniorenoplichterij vreugde en zonneschijn brengt. Met Murphy’s Laughter heeft de schrijfster Roni Klinkhamer een heel leuk en verrassend verhaal, vol kleurige personages en hilarische momenten, geschreven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Spanje