De Tanimbar-legende

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "In Indië, hebben de inlanders zwijgend langs de kant gestaan. Zij hebben ook hun verhalen maar die worden nooit verteld omdat er geen toehoorders zijn."

Aya Zikken (Epe 1919 - Norg 2013) woonde van haar zesde tot haar negentiende jaar in Nederlands- Indië, een periode die van grote invloed op haar werk en leven is geweest. Ze debuteerde in 1953 met de novelle Het godsgeschenk onbegrepen en bouwde sindsdien aan een groot en eigenzinnig oeuvre van romans, reisverhalen en memoires, waarbinnen de roman De atlasvlinder (1958) een centrale plaats inneemt. Terugkerende thema's in Zikkens werk zijn de invloed van ervaringen uit het verleden, het conflict tussen vrijheid en intimiteit en de onmacht om een ander te bereiken. In 1997 werd haar oeuvre bekroond met de Anna Bijns Prijs. Op 22 maart 2013 is zij op 93-jarige leeftijd overleden, precies op de dag dat bij uitgeverij In de Knipscheer haar biografie Alles is voor even verscheen, geschreven door Kees Ruys.

In De Tanimbar-legende, unaniem geprezen als een van Aya Zikken beste romans, arriveren kort na de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de vrijheidstrijd van Indonesië tegen Nederland, drie mannen op een afgelegen eiland in de Zuidoost-Molukken. De nuchtere werktuigbouwkundige Jasper Jens komt vers uit Nederland, controleur Haantjes en de idealistische onderwijzer Johannes Morse zijn in Japanse kampen geïnterneerd geweest, en zijn flink gehavend naar lichaam en geest uitgekomen. In deze belangrijke roman klinkt het geweten van een natie door die in zal moeten zien dat haar koloniale dromen grotendeels op een illusie hebben berust. Tijdens een wild dansfeest met de inheemse bevolking vertelt een medicijnman de legende van de verdwenen oorhangers die, nadat ze waren teruggevonden, hun geur verloren bleken te hebben. Zo is het ook met hen die de oorlog overleefden. Ze kregen hun dagelijkse leven terug, maar er is iets verloren gegaan waar vroeger alles om draaide: de kruidige smaak, de gouden glans, de groene geur. De Tanimbar-legende gaat over geluk, veranderingen en de zin van het bestaan, meteen ook de thema's van deze roman.

Het initiatief tot deze heruitgave is genomen door Literaire Reisboekhandel Evenaar, om te vieren dat de boekhandel 25 jaar geleden in Amsterdam werd opgericht door Marre van Dantzig en Maria Bastiaens. Deze editie is uitgebreid met een tweeledig en iformatief Nawoord door Kees Ruys, de biograaf van Aya Zikken: 'Het zoekende leven van Aya Zikken' en 'Over het ontstaan van De Tanimbar-legende'. De roman wordt onderverdeeld in 18 genummerde, maar niet getitelde hoofdstukken. De volgorde van de hoofdstukken is chronologisch gerangschikt, maar het verleden van de Japanse overheersing wordt in de roman gebracht door het hoofd Haantjes en de onderwijzer Johannes. Alhoewel de roman zelf al een heel leven achter de rug heeft, bezit hij nog genoeg kracht om de lezer een sterk beeld te geven van hoe Nederlanders totaal uitgeblust werden door een verblijf in hun kolonie. Heel aangrijpend, met sterk uitgebeende karakters.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zuidoost-Molukken