De Komst van Joachim Stiller

Gelezen door: Marjolein Beeckman (1 boeken)

Ik vind dit een van de beste boeken ooit. Je kan het lezen, herlezen en nog eens lezen. Het intrigeert me echt enorm! De eerste keer dat ik het las, ging het vrij moeizaam. Het is immers geen eenvoudig boek. Hoe vaker je het leest, hoe beter het wordt. Je ontdekt a.h.w. steeds nieuwe dingen, kleine details die je over het hoofd gezien had, maar die toch hun betekenis in het verhaal hebben.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Elisabeth Francet op 18 september 2007:
Reeds tweemaal gelezen en ondanks de wat ouderwetse en omslachtige schrijfstijl van Lampo is dit een meesterlijk boek. Het verhaal is zo geheimzinnig en de opeenvolging van akelig bevreemdende en toevallige gebeurtenissen kruipen zo in je huid dat je niet kunt stoppen met lezen. Het magisch realisme is dankzij dit boek een genre geworden waar ik dol op ben. Het einde van het boek is ronduit schitterend. Af en toe een Lampo lezen geeft mij een soort gelukzalig gevoel. Met zijn boeken kan hij ook zo'n gevoel van gezelligheid oproepen, dat je niets liever wilt dan ergens bij een open haard in een herberg te zitten en in gesprek verwikkeld geraken met een vreemdeling. Dank je wel, Hubert Lampo, voor de mooie momenten die je mij reeds geschonken hebt met je boeken!
kavaro55 op 28 januari 2007:
Het boek las ik als tiener voor de eerste maal. Nu staat het in mijn kast, een beetje beduimeld van het vele lezen. Om de zoveel jaren neem ik - met onverminderd plezier - terug de tijd om het te lezen. Wat een boek!
mariethe op 21 februari 2006:
Een hele tijd geleden gelezen en later nog eens herlezen en toch herinner ik mij dat het een heel goed boek is. Eigenlijk een van mijn favorieten!

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Dat roept herinneringen op! Net als zovelen hebben we dit moeten lezen in de humaniora, toen we een jaar of veertien vijftien waren en dat was, denk ik nu, nét iets te vroeg. Er ontgaat je heel veel. De journalist slijt een rustig leventje in Antwerpen in de jaren 50 van de vorige eeuw. Meer en meer wordt dat leventje verstoord door allerlei vreemde dingen, en telkens duikt daar weer de naam Joachim Stiller op. Dankzij een bevriend psychiater kan de journalist een gebeurtenis uit de 2de WO ontrafelen en zodoende dingen een plaats geven. Het fijne aan dit boek, en het bewijs dat dit grootse literatuur is, is dat je het telkens weer kan herlezen, en in elke levensfase zijn weer andere dingen belangrijk en zijn er weer andere dingen die je meer of net minder aanspreken. Prachtig geschreven. Een volmaakte beheersing van het Nederlands, een must eigenlijk voor iedereen die onze taal een warm hart toedraagt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Roeland Van Lierde (1 boeken)

Het boek De komst van Joachim Stiller betekende voor Hubert Lampo zijn doorbraak bij het grote publiek. Wanneer je het boek leest, merk je onmiddelijk waarom.
Het verhaal geeft een blik op het leven van Freek, een columnist bij een lokale krant, en zijn vriendin Simone. Samen rollen ze van de ene merkwaardige gebeurtenis in de andere, waarbij steeds weer dezelfde naam opduikt: Joachim Stiller. Wanneer Freek plots een brief krijgt die een jaar voor zijn geboortejaar afgestempeld is, denkt hij dat het om een flauwe grap gaat, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Lampo slaagde er in om een heel aantal zeer onrealistische elementen te smeden tot een merkwaardig realistisch geheel, waar het lijkt alsof je als lezer middenin staat. Ook de sappige vertelstijl van Lampo sleurt je helemaal mee in het verhaal en laat de lezer Freek's grootste angsten op treffende wijze meebeleven.

Kortom, De komst van Joachim Stiller is een echte aanrader voor jong en oud.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hugo van der wildt (728 boeken)

Zeer goed.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: antwerpen