De teerling is geworpen

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Sartre weigerde de Nobelprijs voor literatuur in 1964. Eén van de boeken die geschreven werden alvorens hij die prijs toebedeeld kreeg, is De Teerling is geworpen, een allegorisch verhaal/scenario over de lotsbestemming.

Pierre en Eva zijn twee jongvolwassenen die sterven alvorens ze elkaar hebben leren kennen. De ontmoeting stond nochtans gepland en door deze 'administratieve fout' krijgen ze de kans om terug in het leven te stappen net voor hun gebeurlijke dood. Als ze binnen de 24 uur overtuigd zijn van hun liefde voor elkaar, mogen ze blijven leven.
Pierre is echter een verzetsstrijder tegen het regime van een Regent. Eva, daarentegen, is de vrouw van een belangrijke militair in datzelfde regime. Het kost hun omgeving erg veel moeite om duidelijk te maken wat ze leerden tijdens hun bijzondere dood én het kost hen zo mogelijk nog meer moeite om zichzelf te overtuigen van de liefde voor elkaar.

In dit boek wordt Sartres determinisme op de proef gesteld. Kan je je lot veranderen? Is een mens in staat keuzes te maken die afwijken van hun gekozen pad? Hoe sterk is de liefde?
Het was een prachtig boek, dat aanvankelijk wat stroef las door de scenaristische inslag, maar je gaandeweg meesleurt in een tragisch liefdesverhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs