De Neerkant

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Hier onder de bomen, waar de schaduwen blauw kleuren, liggen zij begraven. De doden zij die ons eens hebben aangeraakt, of gekust, of gedragen als kind."

Ernst Jansz (Amsterdam, 1948) is muzikant en schrijver. Als schrijver maakt hij in 1985 naam met de roman De Overkant, waarvan hij in 2009 de definitieve editie uitbrengt compleet met CD en DVD. In Molenbeekstraat (2006) schildert hij in woord en muziek een prachtig dubbelportret van zijn ouders en van zijn eigen jeugd in Amsterdam. Dromen van Johanna komt uit in 2010 en bevat brieven aan een vriend over zijn vertalingen van twaalf Bob Dylan-liedjes die ook te horen zijn op de met het boek meegeleverde CD. In 2013 verschijnt, 30 jaar na dato en nu ook met CD, de uitgebreide heruitgave van zijn debuut Gideons droom. In De Neerkant worden herinneringen aan de roerige jaren zeventig, de hippietijd, vanaf het aanvankelijke commune-leven met CCC op de Boerderij tot en met de eerste jaren van Doe Maar van 1978 tot 1980, opgehaald. Vele foto’s in zwartwit en kleur staven dit verhaal over een leven in de muziek met alles erop en eraan: liedjes en liefjes, vrienden en toch ook eenzaamheid.
De Neerkant sluit daarmee naadloos aan op zijn boek Molenbeekstraat uit 2006 dat in december 1969 eindigt met het vertrek uit Amsterdam van CCC naar de Boerderij in Neerkant op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De Neerkant (2017) verscheen in het jaar dat CCC Inc. 50 jaar bestaat en waarin Ernst Jansz 50 jaar muzikant is. De bijgesloten CD's zijn ingetogen en persoonlijk albums vol met luisterliedjes van een muzikant die vijftig jaar in het vak zit. De titel van het album verwijst naar Neerkant in Noord Brabant, de plaats waar de muzikale carrière van de toekomstige Doe Maar toetsenist begint. Samen met zijn vrienden van CCC Inc. begint Jansz een commune. Het is de hippie tijd en de zeven langharige mannen verhuizen met vrouwen en kinderen uit Amsterdam naar de Peel. Als na een paar jaar de commune uit elkaar valt en iedereen terugkeert naar het Westen, blijft Jansz achter in Neerkant. Blijkbaar was hij nog steeds een hippie, zoals hij zingt in het openingsnummer De Jonge Ernst Jansz. De carrière van Jansz verloopt voorspoedig en er komt zelfs een moment dat de band waarin hij speelt aankondigt te gaan stoppen wegens te veel succes. Dat is nog eens stoppen op je hoogtepunt. Ondertussen heeft Doe Maar een doorstart gemaakt en is Jansz regelmatig te zien met de drie vrienden van weleer. Hetzelfde geldt eigenlijk voor CCC Inc. De band is nooit officieel opgeheven en de band ging op tournee om het vijftigjarig bestaan te vieren. Het boek met zijn prachtige hippe cover van Peter van Dongen , kronieken en herinneringen de achttien nummers in het album met diverse invloeden, variërend van country, folk, Americana en zelfs zijn eigen Indische roots zorgen toch wel voor een unieke kijk,luister-en leeservaring!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Indonesia