Hoor nu mijn stem

Gelezen door: Mia (94 boeken)

Citaat: "De Heere is een naijverige God, Ina, zei tante Ma streng. Hij laat zich niet van onrechtvaardigheid beschuldigen. Denk daar niet te makkelijk over. (p29) "

Gina is presentatrice van het populaire radioprogramma Kennis en Kunde. Ze lijkt een onafhankelijke, zelfbewuste, vlotte vrouw die haar verleden in een streng protestants Zeeuws boerendorp achter zich gelaten heeft.

'Lijkt', want wanneer haar vriend haar laat zitten, komen er barsten in haar zelfbeeld. (Ze laat zich kaal knippen voor een populistisch tv-programma 'Haar voor haar', in de hoop dat hij zal kijken en inzien dat hij van háár houdt) En dan is er de telefoon van tante Ma dat het slecht gaat met tante Sjaan. Deze twee oudtantes hebben haar, samen met haar grootvader, opgevoed na het dodelijke ongeval van haar ouders.

Ze beslist ze op te zoeken. De trein Amsterdam-Middelburg verbindt haar weer met haar verleden, haar wortels. Ooit heeft ze afstand genomen van die wereld, heeft ze het geloof losgelaten. Nu, zovele jaren later, blijkt dat het geloof haar niet losgelaten heeft. Het schuldgevoel, de onzichtbaarheid, de emotionele eenzaamheid kleven aan haar.

Er zijn twee verhaallijnen. De eerste is die van Gina, in de zij-vorm. De tweede is die van Ina, de jonge Gina, in de ik-vorm. Waarom die keuze? Heeft Gina door afstand te nemen van haar geloof ook afstand genomen van zichzelf? Is ze niet 'echt'? Kan ze daardoor nooit liefde accepteren?

Het boek is geen afrekening met het geloof, noch een terugkeer van de verloren dochter. Wel lijkt het me een smeekbede om 'gehoord' te worden (titel). Ze durft echter pas haar pruik af te zetten en haar tante te zeggen dat ze van haar houdt op het moment dat deze sterft.

En dan is er nog de stijl. In het begin is die nogal vlak, ouderwets meisjesboekachtig. Daarna druppelt de tale Kanaäns binnen (mijn gedoopte voorhoofd, de genade tijd...) die de stijl meer gewicht geeft.

Een boek dat zich maar langzaam opent. Het blaast je niet omver, maar wijst er wel op hoe moeilijk het kan zijn zonder godsdienst een betekenis aan het leven te geven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: