Over en weer

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Zo voortvarend als de globalisering zich voltrekt, zo snel schrijdt ook het inzicht voort in de wijze waarop we met internationale ontwikkelingsvraagstukken kunnen omgaan. De stedenband heeft daarin een functie gehad."

Eind jaren tachtig ontstond in het Nederlandse Haarlem het besef dat mondiale vraagstukken als immigratie, milieu en vrede ook op lokaal niveau spelen. Think global, act local is de slogan. Een rijpe voedingsbodem voor een stedenband. De gemeente kiest voor Mutare in de jonge staat Zimbabwe. Anno 2018 zijn we een kwart eeuw verder. Het regime in Zimbabwe veranderde, het karakter van stedenbanden veranderde. Ook al zijn gemeentelijke steun en donaties niet meer vanzelfsprekend. De Stedenband Haarlem-Mutare overleefde. Over en weer zijn vriendschapsbanden aangeknoopt die zich niet laten verstoren. Het gaat al vijfentwintig jaar over wederkerigheid, over en weer. Mooier kan het niet worden verzinnebeeld dan in het symbool voor de Stedenband, de gierzwaluw. Jaar in jaar uit vliegt hij over en weer, van Afrika naar Europa, om hier te nestelen, ook in Haarlem. Hij laat zich niet tegenhouden, hij komt en gaat. Al eeuwen. Een vliegende wereldburger die continenten met elkaar verbindt. Zoals de Stedenband dat ook doet. Over en weer. Over en weer is een boek dat terugblikt op die 25 jaar wederzijdse vriendschap. Ruim dertig mensen uit beide steden en uit diverse organisaties vertellen over de vele kleinschalige projecten op het gebied van volkshuisvesting, sport, cultuur, gezondheid, onderwijs en milieu. Uit dit uiterst integer werk blijkt hoe belangrijk het is dat mensen mondiaal denken, samenleven, en plannen maken en dat het een absolute noodzaak aan het worden is. Een uiterst verrijkend boek Tags afrika, cultuur, Friso Blankevoort, gezondheid, immigratie, Inge Crul, milieu, mondiale vraagstukken, onderwijs, Over en weer, Over en weer 25 jaar stedenband, Over en weer 25 jaar stedenband Haarlem-Mutare, https://www.youtube.com/watch?v=xp0pY50XjC8 25 jaar Stedenband Haarlem-Mutare Nederland / Zimbabwe eindredactie Inge Crul omslagontwerp Friso Blankevoort 224 blz. geïll. met tientallen kleurenfoto’s incl. extra katern Engelstalige samenvattingen € 17,50 2018 ISBN 978-90-6265-981-4 Zo voortvarend als de globalisering zich voltrekt, zo snel schrijdt ook het inzicht voort in de wijze waarop we met internationale ontwikkelingsvraagstukken kunnen omgaan. De stedenband heeft daarin een functie gehad. Eind jaren tachtig ontstond in het Nederlandse Haarlem het besef dat mondiale vraagstukken als immigratie, milieu en vrede ook op lokaal niveau spelen. Think global, act local is de slogan. Een rijpe voedingsbodem voor een stedenband. De gemeente kiest voor Mutare in de jonge staat Zimbabwe.

Anno 2018 zijn we een kwart eeuw verder. Het regime in Zimbabwe veranderde, het karakter van stedenbanden veranderde. Ook al zijn gemeentelijke steun en donaties niet meer vanzelfsprekend. De Stedenband Haarlem-Mutare overleefde. Over en weer zijn vriendschapsbanden aangeknoopt die zich niet laten verstoren. Het gaat al vijfentwintig jaar over wederkerigheid, over en weer. Mooier kan het niet worden verzinnebeeld dan in het symbool voor de Stedenband, de gierzwaluw. Jaar in jaar uit vliegt hij over en weer, van Afrika naar Europa, om hier te nestelen, ook in Haarlem. Hij laat zich niet tegenhouden, hij komt en gaat. Al eeuwen. Een vliegende wereldburger die continenten met elkaar verbindt. Zoals de Stedenband dat ook doet. Over en weer. Over en weer is een boek dat terugblikt op die 25 jaar wederzijdse vriendschap. Ruim dertig mensen uit beide steden en uit diverse organisaties vertellen over de vele kleinschalige projecten op het gebied van volkshuisvesting, sport, cultuur, gezondheid, onderwijs en milieu. Uit dit uiterst integer werk blijkt hoe belangrijk het is dat mensen mondiaal denken, samenleven, en plannen maken en dat het een absolute noodzaak aan het worden is. Een uiterst verrijkend boek Tags Over en weer 25 jaar stedenband Berichtnavigatie

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: zimbabwe