Een bijlmerliedje

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Uiteindelijk zitten ze allemaal schoon en wel voor de televisie. Binnen de kortste keren viel haar moeder in slaap op de bank. Ze zijn dan wel verhuisd naar een ander huis helemaal aan de andere kant van de stad, en wentelen zich in de luxe van een gloednieuwe inrichting, deze gewoonte heeft ze ongewijzigd meegenomen. Op het ritme van gaar gesnurk begint hun leven in de Bijlmer."

De Bijlmermeer (of Bijlmer) is een woonwijk van Amsterdam in stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. In het verleden werd deze wijk gekenmerkt door hoogbouw van tien verdiepingen in een kenmerkende zeskantige honingraatstructuur en veel groen, die hier in de jaren 1968-'69 en de jaren zeventig is verrezen op het grondgebied van de in 1966 voor het grootste deel door Amsterdam geannexeerde gemeente Weesperkarspel. Aanvankelijk trok de wijk enthousiaste pioniers die ruimte en groen zochten. Al moesten ze een huur ophoesten die drie keer zo hoog is als in de rest van Amsterdam, toch waren er lange wachtlijsten voor een flatwoning. De gelukkigen kregen een royaal en goed geïsoleerd appartement, voorzien van centrale verwarming en een weids en groen uitzicht. Maar de hoge verwachtingen konden maar moeilijk worden waargemaakt. Al binnen tien jaar na de bouw stond de wijk bekend vanwege sociale problemen. Het ontbrak aan winkels, infrastructuur en werkgelegenheid. Daarnaast werd er zoveel gebouwd dat woningen moesten worden opgevuld. Dat gebeurde onder meer met immigranten uit Suriname, die de onafhankelijkheid in eigen land vreesden. Dit jaat bestaat de Bijlmer vijftig jaar en een van de eersten die besloot om de onbekende geschiedenis van de Bijlmer in een roman te verwerken was Murat Isik, omdat hij het heersende clichébeeld wil doen kantelen, en omdat hij duidelijk wilde maken waarom de wijk is mislukt. Maar bovenal beschreef hij de overlevingsstrijd van een Zaza-Turks gezin met een communistische en tirannieke vader. De hoofdpersoon groeit op in de Bijlmer en moet op drie fronten een overlevingsstrijd voeren: in de wijk, het gezin en op school. In haar tweede roman Een Bijlmerliedje schildert ook schrijfster Diana Tjin een portret van de beginjaren van de Amsterdamse Bijlmer. Precies vijftig jaar geleden is het in 2018 dat de eerste bewoners in de flats in de Bijlmer gingen wonen. Vol idealisme was deze bijzondere wijk bedacht en ontwikkeld. Maar helaas bleek de praktijk heel wat weerbarstiger dan de theorie. Al snel waren zowel de bewoners als de bedenkers van de Bijlmer heel wat illusies armer.

In kleine hoofdstukken schetst Tjin de coming of age van een jong meisje waarbij elke ervaring, levensles op gekoppeld wordt worden aan een muzieknummer uit die tijd. Zoals onder andere: ‘Both Sides Now’ van Joni Mitchel, ‘Take Time to Now Here’ van Percy Sledge en ‘To Love Somebody’ van Nina Simone.Een verhaal over vriendschap die onder druk komt, over rivaliteit met een arrogante klasgenote, het verlangen naar een onbereikbare nieuweling op school bij wie zelfs “Bowie zijn glans verliest” en het zoeken naar erkenning als meisje met een Surinaamse achtergrond. En dat onder de permanente begeleiding van de soulmuziek waar zij en de rest van het gezin zo van houden. Met precisie en aandacht laat Diana Tjin zien hoe Sheila opgroeit in een warm gezin en zich afvraagt waarom ze “typisch Aziatische benen” en steil haar heeft. Een meisje dat de grenzen aftast van wat mag van haar ouders, dat zich verzet tegen discriminerende taal, klassenverschil haarscherp aanvoelt, zich ergert aan leugens en afwijzing omdat ze echt wil leven en de wereld wil ontdekken. Diana Tjin gaat terug in de tijd en zet zij een helder en persoonlijk beeld neer van een tiener op zoek naar een plek in de groep op school en in het Amsterdam van Bijlmer tot Paradiso. Daarnaast slaagt ze er goed in om het gezinsleven van een jaren 70 familie op een rake manier te beschrijven. Heel aangenaam is dat de Rode draad in het boek de muziek de zogenaamde 'Bijlmerliedjes' bovenal de soulmuziek uit de jaren 70 is. Cartograaf en schrijfster Diana Tjin debuteerde in 2017 met de historische roman Het geheim van mevrouw Grünwald. Haar tweede boek Een Bijlmerliedje is een prettige en geslaagde coming of age roman over het meisje Sheila dat opgroeit in de jaren zeventig in de Bijlmer, waar ze op tienerleeftijd met haar ouders en drie broers is komen wonen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Amsterdam