Het vloekhout

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Het beste boek van 2018? Het zou best kunnen. Het verhaal start bij een boom op een berg. Het hout van de boom wordt gebruikt voor de kruisiging van Jezus. Daarna krijgt het hout verschillende vormen en functies. Als icoon met geloken ogen begint het aan een rondreis over de wereld en doorheen de tijd. Via Nero, orthodoxe monniken, een tsaar, de paus, darwin, Stalin, kosmonauten, terroristen neemt het de lezer mee doorheen de geschiedenis.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Zolang de verkrachting duurt, kijk ik naar haar ogen. Ze hebben haar de berg opgejaagd, de berg waarop ik mijn leven lang al sta in het hart van de woestijn. Ze stropen de panden van hun uniformtuniek op en storten zich op haar, de een na de ander. Hun helmen zakken scheef."

Slavist, schrijver en dichter Johan de Boose schreef eerder (o.a.) de roman Bloedgetuigen (2011), waarin de oorlogszuchtige ideologieën communisme, stalinisme en nazisme de confrontatie met elkaar aangaan. Werden in deze roman drie personages opgevoerd die de gewelddadige 20e eeuw representeren, dan observeert Het vloekhout de geschiedenis van de mensheid. Een olijfboom is getuige is van de verkrachting van Maria (Maryam) door Romeinse soldaten. De boom wordt omgehakt om dienst te doen als kruis van Jezus (Jesjoea). Na afloop van de kruisiging wordt het hout verzaagd. Er blijft een spaander over die een lange reis begint door de geschiedenis. Het hout blijkt over magische krachten te beschikken: het kan praten, en het wekt een bijzondere lust op bij wie het aanraakt. Wanneer een toneelmeester die op zoek is naar een stut voor zijn decor het hout meeneemt, is dit het begin van een spectaculaire reis. Het stuk hout komt terecht bij de Romeinse keizer, orthodoxe monniken, de Russische tsaar, mohammedaanse geleerden, uitvinders, de paus, fascisten, communisten, schilders, wetenschappers en terroristen. Het maakt onderweg kennis met beroemde teennagels, lijkwaden en voorhuiden. De reis duurt meer dan tweeduizend jaar. Johan de Boose van het hout een personage dat als ooggetuige, de lezer meeneemt langs de markantste gebeurtenissen van de Europese geschiedenis. Dat het hout bij alles zo zijn bedenkingen heeft, zorgt voor een aangenaam effect. Het Vloekhout is een knap boek, dat ernst en humor goed weet te combineren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: