Wakker vallen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Laat me wakker vallen/ Laat me vriendschap openen/ en conflicten sluiten./ gevangen tijd bevrijden/ van roosters en routine/ en gevangen meningen/ van boycot en censuur/ stamtafels vermaken/ aan de kringloopwinkel/ stambomen aan de kachel/ huiveren van zuiveren/ als het gaat om mensen/ en wie vogelvrij is/ vogelveilig wensen./ Ondersteboven zal ik/ die nog eigenaardige/ maar begerenswaardige/ omgekeerde wereld/ tot de mijne maken./"

Els de Groen is schrijver, publicist en beeldend kunstenaar. Van 2004 tot 2009 was zij lid van het Europees Parlement, voor de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Zij is sinds 1975 auteur van een 50-tal boeken. Haar eerste verhalen zijn vooral voor beginnende lezers, later zal ze voor een ouder publiek gaan schrijven en zowel fictie als non-fictie publiceren over eigentijdse geschiedenis en maatschappelijke vraagstukken. Het meest recent is haar autobiografische essay Voor het volk (2016). Ook publiceerde ze romans voor volwassenen, waaronder De bruidskogel, haar literaire debuut in 1999. Daarnaast schrijft zij gedichten, waarmee ze tot nu nauwelijks naar buiten trad. Wel won zij in 2016 de eerste prijs in de ‘Stadsgedichtenwedstrijd’ in Nederland en Vlaanderen.

Met de bundel Wakker vallen debuteert zij officieel als dichter. Els de Groen is een multitalent dat moeiteloos alle literaire genres op een intense en boeiende manier weet aan te pakken. Met Wakker vallen brengt ze een bundel gedichten waarin het intellect en de creativiteit zowel in de taal, de inhoud als de vormgeving zit. Want bij meer dan 30 gedichten maakte Els de Groen olieverfschilderijen die in deze uitgave in kleur te bewonderen zijn. aan: een noodzakelijk en heilzaam proces. Bij meer dan 30 gedichten maakte Els de Groen olieverfschilderijen die in deze uitgave in kleur te bewonderen zijn. Het titelgedicht is heel confronterend, want het is een duidelijk afzetten tegen standaardmeningen, die mensen ventileren om het zichzelf makkelijk te maken. Els de Groen geeft in deze mooie bundel via linguïstische hoogstandjes een eigenzinnige kijk op tendensen in onze huidige samenleving.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: