Pom

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Terugbladerend in het gastenboek, dat bol stond van even obligate als welgemeende complimenten, kwam hij geen bekende namen tegen. Tot in december 1990. Hij schrok. Hij keek nog eens. Het stond er echt. ‘Peter Flinck.’ Hij was zichzelf tegengekomen."

Kees Broere is correspondent van de Volkskrant. In 2017 verhuisde hij naar Curaçao, na bijna twintig jaar in Afrika en vijf jaar in Zuid-Azië gewoond en gewerkt te hebben. Pom is zijn derde roman. Eerder publiceerde hij, onder de auteursnaam Kees Asten, twee romans bij Contact. Peter Flinck zijn moeder, een arts, heeft hem alleen opgevoed, het is onduidelijk waar de vader is gebleven en Peter heeft hem nooit gemist. zijn moeder Eva betreurt de scheiding van hem en zijn vrouw Eline. Zijn moeder werpt hem voor de voeten dat hij net als de onbekende vader geen langdurige relatie aan kan omdat hij “liever neemt dan geeft”. Hij heeft een baan aangenomen in Kenia (Nairobi) bij een Franse firma, bij het bedrijf Ducray Johnson en begeleidt op juridisch gebied de projecten ervan. De firma staat op het punt staat overgenomen te worden door een Amerikaans bedrijf. Hij maakt promotie en wordt tenslotte directeur van de Keniaanse vestiging. Vanuit de Nederlandse ambassade wordt gevraagd hen over bepaalde zaken zoals de houding van Moslims bijvoorbeeld te brieven. Hij krijgt daarvoor royaal betaald. Zijn contactpersoon is de ambassadesecretaris Ton Vermeeten, maar Peter weigert.

Peter is nieuw in de stad. Maar de mensen die hij er ontmoet, lijken meer van hem af te weten dan hij van zichzelf, en houden hem voortdurend een spiegel voor. Flinck wil alles meemaken, ook al is er weinig dat hij meent te begrijpen. Peter werkt bij het bedrijf Ducray Johnson en begeleidt op juridisch gebied de projecten ervan. Hij maakt promotie en wordt tenslotte directeur van de Keniaanse vestiging. Over de details van zijn arbeidzaam leven komen we verder weinig te weten. Zijn positie is kennelijk zodanig dat hem vanuit de Nederlandse ambassade gevraagd wordt “een oogje in het zeil te houden”. Hij krijgt daarvoor royaal betaald. Zijn contactpersoon is de ambassadesecretaris Ton Vermeeten, die vooral overkomt als een schimmig figuur. Ook in deze ‘functie’, waarvan de inhoud vaag blijft, is hem promotie aangeboden, maar Peter weigert. Veel belangrijker zijn de vriendschappen, zowel in Kenia als thuis in Nederland. Regelmatig is hij in Nederland om zijn moeder en een bevriend stel Marleen en Sander en later voor hun twee dochters. te bezoeken.

Op zijn werk heeft hij een goede band met zijn collega Faith Kibet, die hij ook regelmatig thuis bezoekt. Met haar familie kan hij het uitstekend vinden en gezamenlijk maken ze diverse uitstapjes. Tijdens een ervan gebeurt er iets bijzonders: in het gastenboek van het hotel staat een zekere Peter Flinck ingeschreven. Peter is stomverbaasd, want hij is hier nooit geweest. Later blijkt dat het een naamgenoot, een tropenarts is. Zijn vriend OJ (Eddie Odendo) had een ontmoeting tussen de twee Peters geregeld, maar die ging niet door. Een andere vriend is Kees Asten, een journalist waarmee hij graag praat en de nodige drank nuttigt. Een vrouw die een grote rol in het boek speelt is de moslima Saïda Mohamed. Peter krijgt duidelijk gevoelens voor haar, maar het blijft bij korte ontmoetingen. Het verhaal start in 1993 en het boek beschrijft zijn leven in het Afrikaanse land, en zijn uitstapjes naar andere delen van Afrika. Het eindigt kort na de dood van Nelson Mandela in 2013. In het verhaal vindt de aanslag op het winkelcentrum Westgate in Nairobi plaats evenals de verwoesting van de Twin-Towers (9/11). De auteur besteedt aan de toenemende politieke instabiliteit in Kenia, culminerend in de slachtpartijen naar aanleiding van de verkiezingen veel aandacht. Iets te vaag worden echter de vreemde gebeurtenissen verteld die te maken hebben met spionage en met een geheimzinnige naamgenoot. Maar in zijn totaliteit is dit een mooi en vlot boek dat de lezer op een krachtige manier onderdompelt in de geuren en kleuren van Afrika.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: