De vergankelijkheid der dingen

Gelezen door: André Oyen (3467 boeken)

Citaat: "Elke mens die niet verder komt dan zijn eerstelijns denken, de in intuïtieve besluitvorming die hij nodig heeft om in leven te blijven, berust in die directe waarneming."

Eric C. de Brabander (1953) debuteerde in 2009 met Het hiernamaals van Doña Lisa. Daarna volgden Hot Brazilian Wax of het Requiem van Arthur Booi in 2011 en De supermarkt van Vieira in 2013. Het dilemma van Otto Warburg in 2016 wist mij bijzonder te boeien. In deze( (zijn vierde roman) verenigde de auteur de Europese en de Caribische geschiedenis van de twintigste eeuw in romanvorm. Centraal staan een wetenschapper Nobelprijswinnaar die baanbrekend kankeronderzoek in Duitsland verricht en een moeder en een dochter die de verschrikkingen van Buchenwald overleefden en zich vestigen op Curaçao, om hun leven weer in eigen hand te nemen. Beide vrouwen zijn hevig getraumatiseerd, vooral de dochter die getuige was van medische experimenten op joodse mensen.

De vergankelijkheid der dingen is zijn vijfde roman waarin hij ons meeneemt op een lange en boeiende reis. Deze reis start in Grenchen, Zwitserland, in december 1918, wanneer ’s lands beste uurwerkmaker Thomas Fischer gevraagd wordt een klokje passend te maken voor een nieuw model polshorloge. Hij betwist er de haalbaarheid daarvan. Toch kómt dat polshorloge er, een Favre-Leuba. En in cadans van de wijzers van één exemplaar begint de auteur een magisch-realistisch verhaal bij elkaar te tikken. Het eerste exemplaar komt bij Gaspard Landrieu, technisch tekenaar bij Peugeot, in Sochaux, Frankrijk, terecht. Hij ontvangt dit horloge bij zijn pensionering. We maken hierna een boeiende en ook spannende reis langs de wisselende eigenaars van dit horloge. Want via Hélène, de vrouw van Gaspard, komt het terecht bij de Nederlander Hans, Curaçaoënaar Juny, Columbiaan Kabès, Tito uit Curaçao en, ten slotte, Gunnar Fischer, een verre nazaat van ontwerper Thomas, met wie de geschiedenis begon.

Het verhaal wordt verteld in twaalf hoofdstukken. De Brabander combineert op een geel geraffineerde manier fictie en non-fictie, waarin een stuk wereldgeschiedenis verweven zit. Zo komen we onder andere de bestaande firma’s ASSA en Favre Leuba tegen, de Franse president Alexandre Millerand (1859-1943), en de Franse filosoof Jean Paul Sartre (1905-1980), tegen. In De vergankelijkheid wordt in een tijdsbestek van een eeuw, in een gebied grofweg gesitueerd tussen Zwitserland en Colombia en Curaçao de geschiedenis verteld van de tijd op gistorisch en menselijk vlak. Het glaswerk van het horloge fungeert als raamwerk van de vertelling. De Favre-Leuba gaat van hand tot hand, of eigenlijk van pols tot pols, van leven tot leven. pensionado tot antiekhandelaar, van drugsdealer tot schoonmaakster. De tijd als parasiet, als scherprechter. Wanneer stopt bij wie het tikken? En waarom? . De twaalf hoofdstukken worden alle voorafgegaan door een motto. Van bekende, minder bekende en onbekende auteurs: Marquez, Gerrit Krol, Van Eeden, Bloem, Debrot, Beversluis, Boens, Rosier, Cuervo, Michiel Ziet, Willem Tijssen, Kiki. De vergankelijkheid der dingen neemt de lezer meer op een bijzonder literair tijdspad op een hele intense en originele manier.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: