Bloemen in de regen

Gelezen door: André Oyen (3329 boeken)

Citaat: "Zij tekent bloemen in de regen/ Waarom heeft zij geen huis getekend/ met ramen, een rood dak en naar/ een pad en verder gras/"

Wiskundige Arjen Sevenster verbleef vijf jaar in Japan voor wetenschappelijk onderzoek. Daar beoefende hij meditatie onder toeziend oog van een zenmeester. Terug in Nederland was hij lange tijd uitgever bij Elsevier van wetenschappelijke wiskundeboeken. Aangemoedigd door de dichteres M. Vasalis legde hij zich meer en meer toe op het schrijven van poëzie. In 2016 debuteerde hij met de bundel Ogenblik. Nuel Gieles schreef in het Haarlems Dagblad hierover het volgende: ‘God en mystiek spelen een belangrijke rol in het werk van Arjen Sevenster.' Deze uitspraak gaat ook op voor zijn nieuwste werk Bloemen in de regen, een mooie en haast intieme bundel.

De dichter gebruikt een stevige taal die toch rust en warmte uitstraalt en ook ernstige onderwerpen en dagdagelijkse dingen aankaart. Maar dit is zeker geen sombere bundel, want als je een gedicht als 'Verliefd' leest dan zullen een glimlach en een warm gevoel nooit veraf zijn. Deze bundel lezen is een onthaastende wandeling maken en door een spirituele wereld dwalen waarin zon en regen mekaar treffen en filosofie en nuchterheid hand in hand lopen. Een schitterend voorbeeld hiervan is 'Gedicht' dat ik zeker tien keer na mekaar gelezen heb om telkens iets nieuws te proeven. De dichter bezingt de schepping, het leven in al zijn facetten, de oorlog in het innerlijk en het uiterlijk, en aftakeling door ouderdom en dementie en dan de dood. Het allermooiste gedicht uit deze bundel vind ik persoonlijk 'Vaarwel' waarin bij de dichter de laatste regel in zicht komt, de moeilijkste van elk gedicht. Het is een gedicht dat door me heen zindert en me niet meer loslaat. De prachtige taal en schrijfstijl van de dichter die schittert zowel in mooie dingen als in tragiek plaatsen deze bundel op hoog niveau.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: