Olifanten warm houden

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "“Stil waden ze door de vrijdagmiddag, duwen zich door de beschaving, hun hoofden gebogen, hun gedachten slepend”."

Dieuwke van Turenhout studeerde Letteren in Tilburg en woonde werkte onder meer in Nederland, op de Filippijnen, in India en in België. Ze publiceerde verhalen in literaire tijdschriften als Gierik & NVT, Revisor, Hard/Hoofd, De Optimist en Extaze. De Extazereeks, een gezamenlijk initiatief van het literair tijdschrift Extaze en Uitgeverij In de Knipscheer, biedt schrijvers die eerder in Extaze hebben gepubliceerd de mogelijkheid hun werk in een zelfstandige uitgave te presenteren. De vormgeving van omslag en binnenwerk is van Els Kort. En in deze reeks verschijnt het debuut van Dieuwke van Turenhout 'Olifanten warm houden' de zesde uitgave in de Extazereeks.

In veertien andere korte verhalen in 'Olifanten warm houden' neemt Dieuwke van Turenhout vol vakmanschap mee naar de kwetsbare wereld van de buitenstaander – mensen die door hun eigenzinnige karakter of hun liefde voor een ander in extreme situaties zijn beland. Een man probeert de draad weer op te pakken na het dodelijke auto-ongeluk van zijn geliefde, kinderen van een religieuze sekte bereiden zich voor op het eind der tijden en een jonge vrouw worstelt met haar kersverse moederschap.

Negen verhalen verschenen eerder, soms vertaald of in verkorte vorm in literaire tijdschriften. Er is een diversiteit aan verhalen, die de sfeer hebben van o.a. magisch-realisme, surrealisme, gothic, horror, maar er zijn er ook die uit de dagelijkse realiteit geplukt zijn. In het titelverhaal 'Olifanten warm houden' heeft een man zijn vrouw bij een auto-ongeluk verloren. Zijn dochter zit in India (project voor opvang van verwaarloosde olifanten?). Hij probeert zelf te overleven door contacten te leggen met een bewaker van de fietsenstalling, een caissière en de buren. De verhalen hebben niet altijd een duidelijk plot, maar weten de lezer te boeien door een knappe beeldspraak en knappe dialogen. Het zijn ook verhalen met een donker randje die de lezer soms een stomp in de maag geven en aanzetten tot lezen en herlezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: