De ontdekking van de Hemel

Gelezen door: Stijn Bossuyt (1 boeken)

Het magnum opus van Mulisch, de samenvatting van zijn kunnen. De boeken nadien van deze auteur zijn er eigenlijk teveel aan geweest.
Het is moeilijk te vatten onder welke noemer deze ontwikkelingsroman, historische roman, psychologische roman, avonturenroman,... dit boek nu eigenlijk te vatten is. Met de Europese geschiedenis als decor wordt een magistrale samenvatting gegeven van Mulisch denken. Als kader-verhaal het gesprek der Engelen en gedetailleerd tot op de komma. Een dik boek dat aanspreekt vanaf de eerste letter, zonder dat de eerste 100 pagina's verplichte kost zijn.

 | Reacties (9)Delen |
9 reacties:
Arno Van Vlierberghe op 11 november 2010:
Ongetwijfeld een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Je moet wel goed beseffen dat je een boek gaat lezen van een zeer erudiete man. Als je niet goed tegen encyclopedische uiteenzettingen kunt, dan lees je beter boeken als Twee vrouwen of De aanslag. Het kan je af en toe wel eens (op een positieve manier) gaan duizelen tijdens het lezen van dit boek. Dat je zegt "zonder dat de eerste 100 pagina's verplichte kost zijn", vind ik zeer belangrijk, en zeer terecht.
willem op 29 augustus 2010:
Ggeweldig romantisch en intelectueel goed geconstrueerd verhaal met spanning en romance.
Johan Smeuninx op 28 december 2008:
Absoluut het beste dat ik ooit gelezen heb. Wat een literatuur, wat een verhaal, wat een beschrijvingen. Op reis in Rome maakten we zelfs en speciale trip naar het Santo Sanctorum. En bij al deze literaire klasse vind ik zelfs het vriendschapsverhaal enorm boeiend en mooi!
op 27 mei 2007:
Ik ben een beetje verwondert dat iedereen het hier aan het vergelijken is met de Da Vinci code. Dit boek verdient echt wel beter! Er is inderdaad een soort van queeste in het boek zoals Dan Brown ze maakt, maar dit is enkel het laatste kwart van het boek. In het begin zijn er briljante intellectuele gesprekken die interessante weetjes meebrengen en daarna wordt het verhaal gewoon meesleepend, maar niet in de aard van de Da Vinci code. Echt zware lectuur is dit trouwens niet. Hoewel het een dik boek is, is het boek eigenlijk heel vlot te lezen.

Vergelijk dit maar is met de meesterwerken van Tolstoj en Dostojevski (boeken waar De ontdekking van de hemel, alle moeite van Mulisch ten spijt, absoluut niet aan kan typen). In het oeuvre van Mulisch lijkt mij dit zelfs een van de makkelijkere broeken op het vlak van taal. Als men dit boek bijvoorbeeld naast Het stenen bruidsbed of De hoogste tijd legt, valt dit nog het meeste op.

Toch een aanrader, aangename vakantielectuur!
Dennis P. op 26 april 2007:
Hij zal graag horen dat hij vergeleken wordt met Dan Brown. Bedankt voor die opmerking, Bard Delrue, zal hij zeggen. Ik las het een eerste keer toen ik 17 was. Zijn magnus opus viel me toen erg goed. Zijn alomvattendheid vond ik heerlijk, zijn zinsnedes goed gevonden. Nu, 5 jaar later, herlas ik het, en vond ik het hele werk een tentoonstelling van zijn (tamelijk oppervlakkige) kennis. Zijn latijnse uitspraken, zijn fysica, zijn filosofie, alles is van een tamelijk laag allooi. Desalniettemin herinner ik me die eerste keer nog. Een boek om 1 keer te lezen.
Claire Bracke op 28 november 2005:
Misschien heb ik het te vroeg gelezen, maar mij viel het boek wat tegen. Overdreven eruditie en moeilijk te volgen filosofische traktaten... ik heb er me moeten doorworstelen, wat waarschijnlijk niet te bedoeling is. Misschien binnen een paar jaar nog eens proberen?
PieterJan Viaene op 16 november 2005:
Zowat het meest fascinerende boek dat ik ooit gelezen heb. Mulisch vertelt je een verhaal, een verhaal zoals maar Mulisch ze vertellen kan. Voor mij is de Ontdekking van de Hemel het sancto sanctorum van wat ik in mijn bibliotheek heb staan.
Stijn De Brauwer op 16 november 2005:
Eén van de beste boeken die ik ooit heb gelezen: spannend, prachtig uitgewerkte helden, filosofie, geschiedenis, drama en erotiek, wie de Da Vinci code goed vond moet dit maar eens lezen.
Bart Delrue op 16 november 2005:
Prachtig en allesomvattend boek. Mulisch heeft zowaar al zijn thema's en onderwerpen in één boek gegoten. Wat ervoor zorgt dat je 905 pagina's literatuur van de bovenste plank krijgt voorgeschoteld.

Gelezen door: Frank Cleenders (1 boeken)

Het is een meeslepend boek, het zuigt je echt in het verhaal. Alles is met alles verweven, elk detail is belangrijk in het vervolg van het verhaal. Hoe kan de hemel ingrijpen hier op aarde? Wel, lees dit boek en je weet het!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Etienne Didier (9 boeken)

De ontdekkiing van de hemel is een prachtig boek. Soms moet je volharden in de moeilijke schrijfwijze, maar de grappige bewoordingen dringen uw geest binnen als honing op uw boterham. Dit boek is een gouden ontdekking!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
wendy op 4 augustus 2010:
Gewoonweg prachtig. Ik heb het al 4 keer gelezen en nog steeds blijft het verrassend en ontdek ik nieuwe dingen.

Gelezen door: robbedoes (10 boeken)

Ik heb geweldig genoten van dit lijvige boek. Het verhaal laat je niet los en blijft tot het einde boeien. Jammer dat deze auteur ons ondertussen verlaten heeft, ik hoop dat hij ├ęcht de hemel heeft ontdekt!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: