De bewaker

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Hoe groot had ik mijn uitdaging gewenst. Misschien ben ik wel in de wieg gelegd om bewaker te zijn. Het is een mogelijkheid die ik niet mag uitsluiten."

De auteur laat ons in De bewaker binnen treden in de claustrofobische wereld van Harry en Michel, twee bewakers van een duister gebouw met 40 luxeappartementen. Twee mannen, door iedereen verlaten, en levend op een rantsoen houden zich in een kleine ruimte op de been door vooral geen millimeter af te wijken van de regels.
Vanuit een ondergrondse parkeergarage houden ze constant de ingang van het complex in de gaten en registreren ze met een onverbiddelijke discipline elk beweging en elk stipje, hun dienstwapen in de aanslag.

Alles loopt op wieltjes totdat de superrijke bewoners van de luxeappartementen plotseling massaal vertrekken. De bewakers tasten volledig in het duister over de reden van deze exodus. Ze weten ook niet wat er zich buiten ‘hun gevangenis’ afspeelt. De organisatie waarvoor ze werken geeft taal noch teken. Af en toe krijgen ze een voedselpakket, maar vermits ze de besteller ervan absoluut niet betrouwen, stellen ze hem ook geen vragen en behandelen hem, paranoïde als ze zijn, uiterst onvriendelijk.

Nadat Harry en Michel op een gegeven moment beslissen om de lichten te doven en voortaan in het donker te surveilleren en er tot overmaat van ramp plotseling ook nog een mysterieuze derde bewaker komt opdagen, is het hek helemaal van de dam. De sfeer wordt ondraaglijk door de haast zieke theorieën van Harry.

Als lezer beleef je de gebeurtenissen door de ogen van Michel. Deze vertelmethode zorgt ervoor dat de contrasten tussen beide bewakers nog eens extra in de verf worden gezet. Harry is de natuurlijke leider van het duo, terwijl Michel dan weer iemand is die zich graag op sleeptouw laat nemen en analyseert.

Peter Terrin (1968) is een uitzonderlijk begaafd schrijver die heel geraffineerd met taal en stijl weet om te gaan. Deze schrijver weet zijn lezers tot in het extreme in spanning te houden. Deze bloedstollende roman mag wat mij betreft zeker tot een literaire topper uitgroeien.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Peter Geiregat op 13 juni 2010:
De Bewaker is het eerste boek dat ik lees van Peter Terrin. Met een minimum aan personages slaagt de auteur om me 220 pagina's in de ban te houden. Dat is een knappe prestatie, want in het eerste deel gebeurt er eigenlijk heel weinig. De bewakers worden gesitueerd en langzaamaan wordt duidelijk wat de verstandhouding tussen beide mannen is. Als bewaker zitten ze opgesloten in de kelderruimte van een complex luxe-appartementen. Dit is de enige toegang voor de bewoners en eventuele indringers. De buitenwereld is één en al speculatie.

Die spanningsboog trekt Peter Terrin door tot het einde van het verhaal en het verhaal komt in een stroomversnelling als er een derde bewaker zijn intrede doet. De routine van de twee mannen wordt vanaf dan doorbroken; de fantasie gaat met Harry aan de haal. Michel volgt hem in een paar noodlottige keuzes.

Het boek zuigt de aandacht uit de lezer tot de laatste pagina's. Achteraf vroeg ik mij af waarom ik dit geen saai boek vond (of althans een saai eerste gedeelte van het boek)? Peter Terrin moet met veel vakmanschap en een puntgave schrijfstijl de valkuilen van de langdradigheid ontweken hebben. De bewaker is een boek dat me nog een hele tijd zal bijblijven. Ik ben vast van plan om nog andere boeken van deze auteur te lezen.