De blinde horlogemaker

Gelezen door: Kris Borremans (78 boeken)

De blinde horlogemaker is een metafoor voor het evolutieproces en verwijst naar een vergelijking bedacht door William Paley. Deze 18de eeuwse filosoof beweerde dat de complexiteit van het leven niet kan ontstaan zonder een ontwerper, zoals een horloge het bestaan van een horlogemaker veronderstelt.

Richard Dawkins beklemtoont in dit boek dat er geen ontwerp in de natuur is en dat de lange periode en de natuurlijke selectie de complexiteit van het leven voldoende kunnen verklaren. O.a het door creationisten gedoodverfde tegenargument zoals het ontstaan van het menselijk oog wordt op een aannemelijke manier verklaard. Voor de verklaring van complexe organen en functies gebruikt hij het beeld van de berg die "onwaarschijnlijkheid" heet.

De auteur is beroemd omwille van zijn uitgesproken atheïstische houding. In dit boek wordt vooral de klemtoon gelegd op het feit dat de evolutiethorie een bovennatuurlijke verklaring voor de complexiteit het leven overbodig maakt. Hij komt hier nog niet zo militant over, hij wil vooral afrekenen met het creationisme.

Dat een wetenschappelijk werk niet saai hoeft te zijn, is hier duidelijk aangetoond. Met momenten is het zelfs humoristisch. Het boek is in een heldere, verstaanbare stijl geschreven en is een aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over de evolutietheorie.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: