Wanvuur

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Als rijst zijn handen van de aarde aftrekt en weer groen gaat zwijgen, wit in mond en onder tong, als schrik van de avond tevoren."

Bart Vonck (1957) is dichter, literair vertaler en criticus. Hij is een zeer gekend vertaler van onder meer van werk van César Vallejo, José Angel Valente, Federico García Lorca, Pablo Neruda, François Jacqmin, Guy Vaes en vele andere dichters uit het Spaans en het Frans.

Zijn vertalingen van Pablo Neruda zijn zéér knap heb ik zelf kunnen ervaren. Bart Vonck schrijft romantische poëzie, maar houdt de teugels strak want voor hem primeert nog altijd de vorm die het allemaal een beetje ingetogen houdt.

De titelserie Wanvuur bestaat uit zes reeksen van ieder circa tien gedichten, waarvan de ondertitels die telkens een nieuwe reeks aanduiden samen weer als gedicht te lezen zijn. Wanvuur is een prettig tegendraadse en onconventionele bundel, waarin toch ook heel veel aandacht naar onstuimige lyriek gaat waarvan bijvoorbeeld zulke zinnen als deze: een schitterend voorbeeld zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: