eksternacht

Gelezen door: An Stessens (29 boeken)

Citaat: "Al mijn liefde is voor u, ze is onuitputtelijk!"

Bovenaan het lijstje not-to-do van een trouwlustige: Eksternacht lezen. Dus doe ik het tussen het ringen en catering kiezen door lekker toch.

Het ziet eruit als een parel, met nostalgische beelden van Pieter Gaudesaboos, krachtige silhouetten van Sabien Clement en een tot in de kleinste puntjes verzorgde vormgeving. Zo erg kan dat niet zijn.

Het blijkt een studie te zijn van de duivel die tussen de huwelijkse lakens kruipt. In drie verhalen vertelt Mieke Versyp over haar ouders en grootouders. Noodlottige verhalen zijn het, over een huwelijksnacht die koudweg de hoop en illusie van een trouwdag wegneemt, over de liefde die niet groot genoeg is om een verdoemde ziel te redden, over deals met de duivel.

Wist ik – sorry – bij Linus (het prijsbeest van hetzelfde duo) niet altijd weg van de tekst, dan kruipt Eksternacht onder mijn vel. De verhalen lezen als monologen, ze zijn subtiel en snijden daardoor des te harder, ze zijn alledaags maar je wil ze niet in je huis. Ze zeuren, maar ze mogen blijven omdat ze zo echt zijn.

Dit is geen boek voor kinderen, zegt Mieke Versyp in haar inleiding. Dit is een boek voor mensen die weten hoe een lang leven met uiteengespatte idealen en kille ontnuchtering voelt. Dit is een boek voor mensen die de duivel weten wonen. Voor mensen die hem hopen te bezweren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: