Oog van de tijd

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "In metalen doos als in een schrijn hoopt wat slechts uit licht bestaat op een korstondige verrijzenis uit Cinema Paradiso "

Marc Tritsmans won de Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel 2011. De jury verkoos zijn dichtbundel Studie van de schaduw uit de vijf finalisten en ook het publiek beloonde hem voor Uitgesproken met de publieksprijs voor beste gedicht.
Milieuambtenaar Tritsmans debuteerde in 1992 met de bundel De wetten van de zwaartekracht en publiceerde sindsdien negen dichtbundels. Centraal in deze en volgende bundels staan de fundamentele levensvragen, die grotendeels onbeantwoord blijven. Zijn dichtbundel Oog van de tijd uit 1997 begon met een opdracht aan De Coninck ‘voor de jarenlange, warme aandacht’ en citeert daaronder de befaamde rouwregels van Auden, eindigend met ‘for nothing now can ever come to any good’. Het moet voor hem dus een enorme eer zijn om deze prijs re krijgen.

Maar Marc Tritsmans schreef nog heel veel moois en Oog van de tijd is daar het echte bewijs van. Oog van de tijd telt vijf afdelingen, waarin een bijna dwingende thematische samenhang heerst. Zo staan in de eerste serie Oude lucht stemmige gedichten over vervallen bouwsels, over een beuk waarin vroeger ingekerfde letters uit hun verband zijn gegroeid en over een archeologische vondst. In zeker de helft van de gedichten wordt gememoreerd in nauwkeurige formuleringen en op onsentimentele toon. Maar Oog van de tijd leert dat we niet alleen te maken hebben met een auteur van de terugblik. Hij is zich scherp bewust van de eisen die het heden aan hem stelt. Oog van de tijd is in alle opzichten een ingetogen bundel met gedichten die om intimiteit vragen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: